Ilmastonmuutos on keskeinen riskienhallinnallinen kysymys finanssiyrityksille. LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO

Finanssialalla ihmetellään, mihin hallituksen rahastoa tarvitaan

Ilmastorahastosta tiedetään vain vähän, mutta yksityistä sijoittamista vihreisiin kohteisiin on jo tarjolla.

Finanssialalla vallitsee suuri epätietoisuus hallituksen suunnittelemasta ilmastorahastosta.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus kertoi 3. helmikuuta perustavansa ilmastorahaston, johon ohjataan satoja miljoonia euroja valtion kehitysyhtiön Vake Oy:n saamista osinkotuloista.

Mitään tarkempaa tietoa ilmastorahastosta ei finanssialalla kuitenkaan ole.

– Minä en ole vielä edes nähnyt, mitä tarkoittaa koko ilmastorahasto, mitä siinä on ajateltu, kertoi Finanssiala ry:n hallituksen puheenjohtaja, OP Ryhmän pääjohtaja Timo Ritakallio järjestön lehdistöaamiaisella perjantaina Helsingissä.

Hän muisteli keskustan Mika Lintilän tuoneen esiin ilmastorahastoideaa, jossa ajateltiin valtion rahaa ja yksityistä rahaa jollain tavalla yhteen, mutta tästä hallituksen esittämästä rahastosta hänelle ei ole mitään tietoa.

Finanssiala ry:n toimitusjohtajan Piia-Noora Kaupin mukaan järjestö ei ole ottanut hallituksen ilmastorahastoon kantaa, koska vielä ei ole tarkempaa tietoa, mitä se käytännössä tarkoittaa.

Hän kuitenkin muistutti, että yksityistä sijoittamista vihreisiin kohteisiin on jo tarjolla. Välttämättä ei hänen mukaansa ole tarvetta sellaiselle ilmastorahastolle, johon voisi ohjata yksityistä rahaa ja tavallisia sijoittajia.

Jos on kyse siitä, että rahastoon ohjataan julkista rahaa ja instituutiorahaa, niin se olisi Kaupin mukaan vähän eri juttu.

– Mutta olen kuullu sellaista huhua, että siihen voisi sitten sijoittaa ihan tavalliset kansalaiset jollain tavalla, hän huomautti. Tilannetta tullaan hänen mukaansa seuraamaan.

Ritakallio oli samoilla linjoilla hallituksen ilmastorahaston tarpeesta. Hän kysyi, miksi sellaista rahastoa tarvittaisiin, kun markkinatalous tarjoaa sinänsä mahdollisuuksia jo nyt.

Finanssiala ry:n viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Tuomo Yli-Huttula puolestaan arvioi, että rahastopäätöksessä on hyvääkin. Se ainakin osoittaa, että rahan merkityksen ymmärtäminen ilmastoasiassa on alkanut lisääntyä.

– Politiikkopuolellakaan ei välttämättä ole aina ymmärretty, että rahalla on merkitystä ja raha puhuu tässä ilmastoasiassa, hän huomautti.

Lue myös:

Hallitus uudistaa sähkön verotusta ja perustaa ilmastorahaston

Mika Lintilän kolumni: Ilmastorahasto mahdollistamaan investointeja

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt