Meklarit katselevat Domald Trumpin ilmoitusta tuontitulleista torstaina ennen pörssin sulkeutumista. LEHTIKUVA / Getty Images / AFP

Finanssiala sanoo politiikan palanneen sijoittajien huolenaiheeksi

Osakemarkkinoilla totutellaan nyt aiempaa suurempaan heiluntaan, ja varoja on siirretty lyhyen koron rahastoihin.

Osakemarkkinoilla on Finanssiala ry:n mukaan siirrytty pitkään jatkuneen tasaisen nousun jälkeen normaalimpaan markkinaympäristöön, joka tarkoittaa kurssien suurempaa heiluntaa. Lisäksi politiikka on palannut jälleen sijoittajien huolenaiheeksi.

– Markkinoilla totutellaan nyt viime vuosia suurempaan heiluntaan. Rahastosijoituksissa tämä näkyy käteispainojen nousuna, varoja on siirretty lyhyen koron rahastoihin. Toisaalta Pohjois-Amerikan osakerahastoihin tehtiin runsaasti uusia sijoituksia, eli korjausliike nähtiin myös ostomahdollisuutena, arvioi johtava asiantuntija Elina Salminen Finanssiala ry:stä tiedotteessa.

Helmikuun alussa Yhdysvaltojen osakemarkkinoilla nähtiin raju korjausliike, jonka sysäsi liikkeelle inflaatio-odotusten nousu. Pitkien korkojen nousu taittui, mutta korkotaso on nyt etenkin Yhdysvalloissa selvästi viime vuotta korkeampi.

Presidentti Donald Trumpin tuontitullit alumiinille ja teräkselle muistuttavat Finassiala ry:n mukaan kauppasodan mahdollisuudesta. Kauppasota saattaisi leimahtaa, jos muut maat vastaisivat USA:n toimenpiteisiin asettamalla omia tuontitullejaan. Yhdistys arvioi, että maailmankauppa ja sen myötä globaali talouskasvu kärsisivät tällaisesta suuresti.

Italian parlamenttivaaleissa kansallismielisten populistipuolueiden voitto puolestaan tarkoittaa Finanssiala ry:n mukaan hankalia ja pitkiä hallitusneuvotteluja. Italia on kansantalouden koolla mitattuna EU:n neljänneksi suurin jäsenmaa, ja se on suurista jäsenmaista velkaantunein. Siten ei yhdistyksen mielestä ole yhdentekevää, minkälaisen suunnan Italia ottaa muun muassa rahaliitto EMU:n kehittämiseen liittyvissä neuvotteluissa.

Suomeen rekisteröityihin sijoitusrahastoihin sijoitettiin helmikuun aikana nettomääräisesti 440 miljoonaa euroa uutta pääomaa. Markkinoiden turbulenssin seurauksena rahastopääoma kuitenkin supistui yli miljardilla eurolla. Helmikuun lopussa rahastojen yhteenlaskettu arvo oli 116,7 miljardia euroa.

Eniten uusia sijoituksia kertyi lyhyen koron rahastoihin, yhteensä 295 miljoonaa euroa. Tämä on Finanssiala ry:n mukaan tyypillistä epävarmoina aikoina, kun sijoittavat etsivät suojaa markkinoiden heilunnalta.

Suomeen rekisteröityihin sijoitusrahastoihin sijoitettiin helmikuun aikana nettomääräisesti 440 miljoonaa euroa uutta pääomaa. Markkinoiden turbulenssin seurauksena rahastopääoma kuitenkin supistui yli miljardilla eurolla. Kuun lopussa rahastojen yhteenlaskettu arvo oli 116,7 miljardia euroa.
Eniten uusia sijoituksia kertyi lyhyen koron rahastoihin, yhteensä 295 miljoonaa euroa. Tämä on tyypillistä epävarmoina aikoina, kun sijoittavat etsivät suojaa markkinoiden heilunnalta. Osakerahastoihin sijoitettiin 265 miljoonaa euroa, yhdistelmärahastoihin 40 miljoonaa euroa ja vaihtoehtoisiin rahastoihin 26 miljoonaa euroa. Pitkän koron rahastoista sen sijaan lunastettiin 186 miljoonaa euroa. Oletettavasti pitkän koron rahastoista on siirretty varoja lyhyen koron rahastoihin.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt