Suuri ilotulitus kruunasi itsenäisyyden satavuosipäivän Helsingissä. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Financial Times: Suomi on oppinut kesyttämään Venäjän karhun

Talouslehden mukaan sata vuotta myöhemmin Suomi näkee naapurimaansa sekä uhkana että mahdollisuutena.

Financial Times kirjoittaa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlista kertomalla suhteestamme Venäjään.

– Hyvää syntymäpäivää. Kun Suomi valmistautui keskiviikon juhlaan 100 vuoden itsenäisyydestään Venäjästä, venäläinen lentokone ilmestyi loukkaamaan Suomen ilmatilaa viimeisimpänä osana sarjaa rajarikkomuksia. Tunkeutuminen maanantaina oli Suomelle muistutus – vaikka niitä ei tarvita – arvaamattoman ja joskus äreän naapurin tylystä olemassaolosta, FT toteaa.

Pohjoismaa voi FT:n mukaan kuitenkin ylpeästi nauttia vuosisadastaan ja sen huomattavasta matkasta. Siinä Suomi on lehden mukaan muuttunut yhdestä Euroopan köyhimmästä maasta yhdeksi turvallisimmista maailmassa.

– Huomiota herättävimpänä, sen suhde Venäjän kanssa voi itse asiassa palvella mallina muille Euroopan maille siitä, miten toimia Moskovan kanssa.

Ulkopoliittisen instituutin Charly Salonius-Pasternak sanoo FT:ssa, että Suomi käyttää Venäjän kanssa aivojen molempia puoliskoja. Toinen pitää Venäjää vakavasti otettavana turvauhkana, toinen taloudellisia mahdollisuuksia antavana naapurina.

Jutun lopussa lainataan suomalaista liikemiestä: ”Venäjä on siellä aina, ja meidän pitää ajatella sitä. Mutta se ei enää määrittele meitä. Olemme tulleet pitkälle sadassa vuodessa”.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt