Donald Trump puhumassa kesäkuun loppupuolella Tulsassa, Oklahomassa. LEHTIKUVA / AFP

FIIA:n ohjelmajohtaja: USA:n vaaleja yritetään häiritä

Esimerkiksi Venäjä, Kiina ja Iran yrittävät kylvää eripuraa.

Tuoreessa Ulkopoliittisen instituutin US Elections Untangled -podcastin jaksossa FIIAn Globaali turvallisuus -ohjelman johtaja Mikael Wigell sanoo, että Venäjän vaalisekaantuminen saattoi ratkaista Yhdysvaltojen presidentivaalit vuonna 2016 ja että myös tämän syksyn vaaleja yritetään häiritä.

Hillary Clintonin maineen mustaaminen disinformaation avulla ja kyberhyökkäykset Clintonin kampanjaa vastaan saattoivat ratkaista vaalit Donald Trumpin eduksi, Wigell arvioi.

Hän on nähnyt vakuuttavia todisteita siitä, että useat valtiot yrittävät häiritä tämänvuotisia vaaleja. Esimerkiksi Venäjä, Kiina ja Iran yrittävät käyttää hyväkseen yhteiskunnassa luonnostaan esiintyviä jakolinjoja kylvääkseen eripuraa.

Yhdysvalloissa parhaillaan käytävä kiihkeä keskustelu etnisyyden ympärillä on Wigellin mukaan yksi esimerkki ilmiöstä.

– Meillä on varsin vedenpitäviä todisteita siitä, että Venäjä on luonut Facebookiin valetilejä Black Lives Matter -kansanliikkeen nimissä. Twitterissä ja Facebookissa oli valetili, jolla oli lähes 100 000 seuraajaa. Kyseessä oli venäläisten luoma hahmo, joka yritti luoda lisää jännitteitä rotujen välisestä eriarvoisuudesta käytävään väittelyyn Yhdysvalloissa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt