X
SULJE MAINOS

Fennovoima paljastaa: Näin paljon olemme nostaneet venäläistä rahaa

Ydinvoimayhtiö vastasi Greenpeacen kyselyyn.

Fennovoima ilmoittaa verkkosivuillaan nostaneensa keväällä 900 miljoonan euron lainan, jonka on järjestänyt venäläinen Rosatom. Yhtiö kertoo myös, että lainarahaa tarvitaan yhteensä 4,8–5,3 miljardia euroa, jonka Rosatom järjestää.

Ympäristöjärjestö Greenpeace on lähettänyt Fennovoimalle avoimen kirjeen, jossa se kysyy, maksetaanko kaikki Fennovoiman tarvittava lainaraha venäläisistä rahastoista. Fennovoima on vastannut kysymykseen verkkosivuillaan.

Fennovoiman Hanhikivi 1 -voimala maksaa yhtiön oman arvion yhteensä 6,5–7 miljardia euroa. Omistajat sijoittavat siihen omaa rahaansa 1,7 miljardia euroa. Kaksi kolmasosaa omistajista on suomalaisia, kolmasosa kuuluu Rosatomille. Suomalaiset sijoittavat näin ollen yhtiöön omaa pääomaa 1,14 miljardia euroa, venäläinen Rosatom 560 miljoonaa euroa.

Loput rahat Fennovoima lainaa. Lainarahan hankkii Rosatom (tarkkaan ottaen sen tytäryhtiö JSC Rusatom Overseas).

Venäjän hyvinvointirahasto on myöntänyt Fennovoimalle 2,4 miljardin euron lainan. Fennovoiman keväällä nostama 900 miljoonan euron laina on osa tätä lainaa.

Greenpeacen mukaan hyvinvointirahaston varat on tarkoitettu venäläisten eläkkeiden maksamiseen.

Fennovoima maksaa lainat takaisin, kun voimala toimii ja osakkaat maksavat yhtiölleen sähköstä omakustannushintaa.

Fennovoima toteaa, että voimala on tilattu Rosatomilta avaimet käteen -periaatteella. Sopimuksessa on määritelty voimalalle kiinteä hinta, jota Fennovoima ei kuitenkaan paljasta.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt