Verkkouutiset

Federica Mogherini: Eurooppa tarvitsee sotilaallista voimaa

Ideologinen debatti EU:n puolustusulottuvuudesta on korkean edustajan mukaan loppuun käsitelty.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pitkään jatkuneen ideologisen väittelyn jälkeen Euroopassa tunnustetaan EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan Federica Mogherinin mukaan vihdoin yleisesti, että sotilaallinen voimankäyttö on tietyissä olosuhteissa välttämätön osa unionin keinovalikoimaa.

– Siksi olemme viimeisten kahden vuoden aikana – lopulta – rakentaneet eurooppalaista puolustusta. Kyse on asiasta, josta perustajaisämme ja -äitimme aina unelmoivat, mutta eivät koskaan kyenneet sitä toteuttamaan, Münchenin turvallisuuskonferenssissa puhunut Mogherini sanoo.

– Emme ole menettämässä tavaramerkkiämme, pehmeää voimaa, mutta lisäämme siihen vihdoin kovan voiman uskottavan komponentin.

Mogherini muistuttaa EU:n jäsenvaltioiden yhteenlaskettujen puolustusmenojen sijoittuvan kansainvälisessä vertailussa toiseksi heti Yhdysvaltojen jälkeen. Tämä on hänen mukaansa vahvuus, joka on nyt tarkoitus valjastaa edistämään kansainvälistä yhteistyötä, monenkeskisyyttä, turvallisuutta ja rauhaa.

– Kun turvallisuusympäristömme jatkaa muutostaan, haluamme auttaa jäsenvaltioitamme, mutta myös kumppanimaitamme, sillä tiedämme alueellisen turvallisuuden olevan tiiviisti kytköksissä omaan turvallisuuteemme, hän toteaa.

Voimien yhdistäminen on Mogherinin mielestä EU:n jokaisen yksittäisen jäsenvaltion intressissä, kuten Saksan ulkoministeri Heiko Maas on esittänyt. Vaikka kaikki jäsenmaat ovat globaalissa mittakaavassa suhteellisen pieniä, yhdessä ne ovat hänen mukaansa supervalta paitsi taloudellisesti, myös sotilaallisesti.

Mittavia puolustusinvestointeja

Eurooppalaista puolustusta kehitettäessä on Mogherinin mukaan erityisen tärkeää kannustaa jäsenvaltioita suunnittelemaan yhdessä puolustusmenojaan, toteuttamaan yhteisiä investointeja ja tutkimushankkeita, harjoittelemaan yhdessä ja myös toimimaan yhdessä kentällä. Tähän tähdätään nyt pysyvällä rakenteellisella yhteistyöllä (Pesco).

– Investoimme ensimmäistä kertaa koskaan resursseja EU:n budjetista tämän mahdollistamiseksi, Mogherini sanoo. Unionin puolustuspanostukset kohdistuvat hänen mukaansa niin maahan, ilmaan ja merelle kuin myös avaruuteen ja kyberiin.

– Kaikkiaan olemme ehdottaneet 30 miljardin euron rahoitusta puolustukseen liittyviin hankkeisiin seuraavalla seitsemän vuoden budjettisyklillä. Vielä muutama vuosi sitten EU:n budjetista ei investoitu puolustukseen yhtään mitään, hän toteaa.

Mogherini tuntee ylpeyttä siitä, että myös EU:n ja Naton yhteistyö on viime vuosina tiivistynyt.

– Yhteistyö Naton kanssa on Euroopan unionille luonnollinen valinta. Nato on Euroopan kollektiivisen puolustuksen tukipilari, joka mainitaan myös EU:n sopimuksissa.

Riippumatta EU:n sisäisestä kehityksestä Euroopan puolustus ei Mogherinin mukaan ole enää vain mahdottomalta vaikuttanut unelma, vaan se vahvistaa osaltaan yhteistä turvallisuutta jo nyt – ja tulevaisuudessa entistä enemmän.

– Te kaikki tiedätte, että EU:n jäsenvaltioiden suuri enemmistö kuuluu Natoon ja että suurin osa Nato-liittolaisista on EU:n jäseniä. Siksi eurooppalaisen puolustuksen rakentaminen on tapa vahvistaa Natoa – auttaa eurooppalaisia liittolaisia löytämään resurssit Naton vahvistamiseen, Mogherini toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)