X
SULJE MAINOS

F-Secure varoittaa kiristysohjelmista

F-Securen raportin mukaan käyttäjien lompakkoon kohdistetut haittaohjelmat ovat lisääntyneet.

Tietoturvayhtiö F-Securen tutkimusraportti osoittaa, että haittaohjelmia, joilla yritetään rahastaa hyväuskoisia matkapuhelinten ja tietokoneiden käyttäjiä on havaittu entistä enemmän.

Kalliita tekstiviestejä lähettävät troijalaiset ja kiristyshaittaohjelmat ovat lisääntyneet ja niistä on tullut merkittävä uhka digitalisoituneessa maailmassa.

Vuoden 2014 jälkipuoliskolla 574 SMSsend haittaohjelmaperheen varianteista tunnistettiin 259, mikä kertoo sen olevan nopeimmin kasvava haittaohjelmaperhe. SMSsend on rikollisille voittoa tuottava ja Android-laitteille suunnattu troijalainen, joka lähettää tekstiviestejä maksullisiin numeroihin.

Mobiililaitteisiin kohdistetuttuja kiristyshaittaohjelmia havaittiin entistä enemmän ja niistä Android-laitteiden käyttäjille harmia aiheuttivat Koler ja Slocker –haittaohjelmaperheet.

F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppösen mukaan rikolliset lukitsevat laitteen haittaohjelmalla ja kiristävät vaatimalla käyttäjää maksamaan lunnaat sen vapauttamiseksi.

– Virtuaalivaluutan yleistymisen myötä kiristyshaittaohjelmien käytöstä on tullut rikollisille helppoa ja kannattavaa. Loppukäyttäjille ne ovat nykyisin merkittävä digitaalinen uhka, hän sanoo.

Raportin mukaan myös myös PC-koneille kohdistetut kiristyshaittaohjelmat lisääntyivät. Browlock-haittaohjelmaperhe oli kymmenen eniten havaitun joukossa. Muita merkittäviä top 10 -listalla ovat entuudestaan tunnettuja haittaohjelmia, kuten Conficker/Downadup sekä Sality- ja Ramnit-viruksen erilaiset muunnokset. Nämä kolme haittaohjelmaperhettä kattavat 55 prosnettia top 10 –listan havainnoista.

Uusin merkittävä tulokas on Kilim-haittaohjelmaperhe ja sen haitalliset selainlaajennukset. Se on suunnattu Facebook-tileille, joita se käyttää hyväksi lähettämällä haitallista sisältöä sekä varastamalla tietoja. Kilimin osuus oli 11 prosenttia top 10 –haittaohjelmista. F-Securen runsaat havainnot siitä perustuvat yhteistyöhön Facebookin kanssa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt