X
SULJE MAINOS
F-35A-hävittäjä ydinaseharjoituksessa Nellisin lentotukikohdassa Nevadassa. / US Air Force / Zachary Rufus

F-35-hävittäjä aiotaan varustaa ydinaseella

Viidennen sukupolven häivekoneet voisivat iskeä kohteeseen aiempaa nopeammin.

Yhdysvaltain ilmavoimat on lisäämässä F-35A-häivehävittäjille mahdollisuuden kuljettaa tarvittaessa ydinaseita.

National Interest -lehden mukaan myös B-2 Spirit -pommikonetta ollaan parhaillaan aseistamassa uudistetuilla B61-12-ydinpommeilla. Tavoitteena on laajentaa ydinpelotteen tukena käytettävien häivekonetyyppien lukumäärää.

Vanhemmista lentokoneista muun muassa B-52-pommikoneet sekä F-15E- ja F-16C/D-hävittäjät on sertifioitu ydinaseiskuja varten. Tuoreinta muutosta on pidetty merkittävänä, sillä F-35A edustaa huippumoderneja viidennen sukupolven häivekoneita.

Yhdysvaltain ilmavoimien tiedotteen mukaan kaksi F-35A-hävittäjää harjoitteli B61-12-pommin käyttöä osana viimeisen vaiheen lentoharjoituksia.

– Harjoituksesta saatuja testitietoja analysoidaan parhaillaan puolustus- ja energiaministeriössä. Tarkoituksena on varmistaa, että F-35A ja B61-12 JTA:t [harjoituspommit] toimivat oikein kaikissa operaatiovaiheissa, ilmavoimat toteaa.

Uudet hävittäjät voisivat iskeä kohteeseen aiempaa nopeammin ja tehokkaammin, jos Yhdysvallat joutuisi yllättävän ydinaseiskun kohteeksi. Mannertenväliseltä ohjukselta kestää noin puoli tuntia saavuttaa kohteensa esimerkiksi Venäjällä.

Muutokset pohjautuvat puolustushallinnon vuonna 2018 tekemään selvitykseen, jossa kehotettiin vahvistamaan Yhdysvaltain nykyistä ydinpelotetta.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt