Pääministeri Sanna Marinin (SDP) johtama hallitus LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Ex-virkamies varoittaa: Ministerit eristyvät omiensa keskelle

Ex-virkamies Jukka Wuolijoki varoittaa avustajavetoisen toiminnan johtavan huonoihin lakiesityksiin.

Pitkän linjan ex-virkamies Jukka Wuolijoki varoittaa Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessaan hallitusta poliittisen avustajakunnan painoarvon kasvattamisesta virkamiesten kustannuksella. Wuolijoen mukaan avustajakunnan kasvattaminen viittaa hallituksen pyrkimykseen korvata virkamiesten asiantuntijatyötä avustajilla, joiden valinnassa ”pääpaino on sisältöosaamisen sijasta poliittisessa luotettavuudessa”.

— Lakiesitysten huonous ei ole johtunut poliittisten avustajien työpanoksen vähyydestä vaan heidän liiallisesta sekaantumisestaan ammattitaitoa ja virkamieskokemusta edellyttävään lainvalmisteluun, katsoo Wuolijoki kirjoituksessaan.

Wuolijoki muistuttaa, että valtioneuvoston palveluksessa on noin 4000 virkamiestä, ”joiden ammattietiikan ytimessä on ehdoton lojaalius istuvalle hallitukselle”. Hän arvioi ministereiden johtamiskokemuksen vähäisyyden synnyttäneen tarpeen ”koota ympärilleen niitä, joiden kanssa uskaltaa keskustella myös niukkojen tietojen ja epävarmuuden vallitessa”.

—  Tämän seurauksena johtavat virkamiehet sekä syrjäytyvät että vetäytyvät vastuidensa kantamisesta. Vastuut jäävät tällöin poliittisille valtiosihteereille, jotka usein ovat harrastelijan tasolla vaativassa lainvalmistelussa. Ministerit taas eristyvät omiensa keskelle kuplaan, jonne ei edes näy, mistä esitysten heikkous tosiasiassa johtuu.

Wuolijoki kehottaa kirjoituksessaan nuoria ministereitä avautumaan ja luottamaan rohkeasti virkamiehiin.

 

Lue myös:

Ex-kansliapäällikkö avustajista: Hallituksen bluffi meni läpi

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt