LKS 20170226 Mies kirjoittaa verkon keskustelupalstalle 23. helmikuuta 2017 Helsingissä. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Ex-työntekijä paljastaa Venäjän trollitehtaasta: Näin eripuraa ja valeuutisia kylvetään

Pietarin trollitehtaan tehtävänä on levittää Venäjä-mielistä propaganda ja kylvää poliittista eripuraa muissa valtioissa.

Pietarin trollitehtaassa oli useita yksiköitä, kuten Venäjän osasto, ulkomaan osasto, Facebook-osasto ja provokaatio-osasto. Trollitehtaan paljastuksista kertoo Business Insider viitaten venäläiseen Dožd-uutissivustoon.

Trollitehtaaksi kutsuttu laitos käyttää nimeä ”Internet-tutkimuskeskus” (Agentstvo Internet Issledovanii). Siellä työskennellyt Maxim-nimellä esiintyvä henkilö kertoo, millaista työ oli.

Venäläismedian mukaan kolmasosalle trollitehtaan henkilökunnasta annettiin tehtäväksi häiritä Yhdysvalloissa käytyä poliittista keskustelua vuoden 2016 presidentinvaalikampanjan aikana.

Maxim kertoo Venäjän osaston koostuneen trolleista ja boteista, jotka käyttivät valeprofiileja sosiaalisessa mediassa levittäen Trump-myönteistä propagandaa ja valeuutisia.

Ulkomaan osaston rooli oli hienostuneempi ja monimutkaisempi.

– Siellä ei kirjoitella pelkästään, että ”Obama on apina” ja ”Putin on mahtava”. Sellaisesta primitiivisestä kirjoittelusta sai sakon. Ulkomaan osastolla työskenteleviä nimenomaan kiellettiin julkaisemasta Venäjä-mielistä propagandaa, Maxim sanoo.

Tarkoituksena oli sen sijaan ymmärtää Yhdysvaltain politiikan vivahteita ja saada aikaan erimielisyyttä esimerkiksi aselakia ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskevissa aiheissa.

– Meidän tavoitteenamme ei ollut käännyttää amerikkalaisia Venäjän puolelle. Tehtävämme oli kääntää amerikkalaiset omaa hallitustaan vastaan, saada aikaan tyytymättömyyttä ja laskea Obaman kannatuslukemia.

Provokaatio-osasto erikoistui nimenomaan tähän. Sen tarkoituksena oli levittää valeuutisia ja kylvää eripuraa länsimaissa.

Facebook-osasto taisteli puolestaan ylläpitäjiä vastaan. Facebook poisti valeprofiileja sitä mukaan kuin niistä tuli suositumpia. Kun tehtaan työntekijät valittivat profiilien poistoista, Facebookin ylläpitäjät vastasivat heidän olevan trolleja. Maximin mukaan Trollit vetosivat sanavapauteen ja onnistuivat välillä siinä.

Trollien kerrotaan myös organisoineen tapahtumia ja mielenosoituksia Facebook-profiileissaan. Trollitehtaan onnistui palkata internetissä 100 yhdysvaltalaista aktivistia, jotka järjestivät 40 mielenosoitusta eri puolilla Yhdysvaltoja.

Venäläismedian mukaan nämä ihmiset eivät tienneet työskentelevänsä venäläiselle organisaatiolle.

Trollitehtaan kerrotaan saavan rahoituksensa presidentti Vladimir Putinin lähipiiriin kuuluvalta venäläiseltä oligarkilta Jevgeni Prigozhinilta. Prigozhin on entinen rangaistusvanki, josta tuli 2000-luvun alussa vasta valtaan nousseen Putinin kokki. Sittemmin mies on kohonnut presidentin myötävaikutuksella pyörittämään miljardibisnestä.

Prigozhinin imperiumiin kuuluu niin varuskuntakaupunkien ruokahuoltoa ja julkisia palveluita hoitavia yrityksiä kuin myös kytköksiä Syyriassa sotiviin Venäjän palkkasotilaisiin. Verkkouutiset kertoo oligarkin uskomattoman elämäntarinan tässä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt