Verkkouutiset

Ex-pääministeri tylyttää: EU:n rokotehanke on fiasko

Guy Verhofstadtin mukaan koronarokotukset etenevät dramaattisen hitaasti tuotantokapasiteetista huolimatta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Belgian entinen pääministeri, europarlamentaarikko Guy Verhofstadt ryöpyttää Euroopan komissiota rokotehankintoihin liittyvistä virheistä ja viivästyksistä.

EU-myönteisenä tunnettu Verhofstadt painottaa, ettei epäonnistumisia tule lakaista maton alle.

– Jos uskot Eurooppaan ja rakastat sitä, on myös velvollisuutesi olla sen äänekkäin kriitikko. Erityisesti silloin, kun se ei saavuta potentiaaliaan tai odotuksiamme, Guy Verhofstadt sanoo Twitterissä julkaisemallaan videolla.

– Juuri näin on käynyt rokotusten kanssa. Kutsun sitä fiaskoksi, sillä se on sellainen, Verhofstadt jatkaa.

Hän huomauttaa, että lähes kahden kuukauden jälkeen koronavirusrokotukset ovat edenneet dramaattisen hitaasti Euroopassa. Keskimäärin vain alle neljä prosenttia eurooppalaisista on saanut ensimmäisen annoksen.

Suurimmassa osassa EU-maista tahti lähes pysähtyi helmikuun puolivälin tienoilla toimitusvaikeuksien vuoksi.

– Tämä dramaattisen hidas tahti on rajussa ristiriidassa tuotantokapasiteettimme kanssa. Eurooppa on tällä hetkellä maailman johtava rokotteiden tuottaja, sillä yli 75 prosenttia maailman rokotteista valmistetaan täällä, europarlamentaarikko toteaa.

Epäselvyyttä toimituksista ja aikataulusta

Myös enemmistö lähes 200 miljoonasta tähän mennessä valmistetusta rokoteannoksesta on peräisin eurooppalaisista tehtaista. Silti esimerkiksi Yhdysvalloissa, Britanniassa, Kanadassa tai Israelissa ei ole koettu vastaavia ongelmia.

Guy Verhofstadtin mukaan suuri osa rokotteista on viety ulkomaille, jolloin EU-jäsenmaille on jäänyt tuotannosta vain pieni osa. Hän arvioi vastauksen piilevän komission ja lääkeyhtiöiden neuvottelemissa sopimuksissa.

– Nämä sopimukset ovat äärimmäisen epätasapainoisia. Ne ovat tarkkoja hinnoissa ja vastuukysymyksissä, mutta erittäin epäselviä toimitusten ja aikataulun suhteen, Verhofstadt sanoo.

Sopimuksissa ei puhuta sitovista velvoitteista, vaan ”parhaasta mahdollisesta ja kohtuullisesta pyrkimyksestä”. Lääkeyhtiöiden johtajat ovat jo käyttäneet epäselvää ilmaisua selityksenä toimitusarvioiden muuttamiselle.

Myös Euroopan lääkevirasto EMA:n hyväksymisprosessia voi pitää hitaana moniin muihin toimijoihin verrattuna.

Guy Verhofstadt kutsuu EU-komission tähänastisia toimenpiteitä lähinnä symbolisiksi, riittämättömiksi ja osittain jopa haitallisiksi. Hän kehottaa muuttamaan nykyistä strategiaa radikaalisti.

EU:n tulisi lyhyellä aikavälillä neuvotella uudelleen sopimukset lääkejättien kanssa. Epämääräinen sopimusteksti pitäisi korvata sitovilla velvoitteilla aikataulujen ja toimitusmäärien suhteen. Lisäksi rokotusten vientiä tulisi rajoittaa, kunnes velvoitteet on täytetty EU-alueella.

– Johnson & Johnson -yhtiön ja Curevacin rokotteiden tuleva hyväksymisprosessi tulisi hoitaa pikamenettelyllä Euroopan lääkevirastossa, Verhofstadt jatkaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)