Gordon Brown (oik.) vuonna 2009 WIKIMEDIA COMMONS / Andrew Skudder

Ex-pääministeri: Britannian valtio on vaarassa romahtaa

Gordon Brown sanoo, että kansalaiset ovat menettäneet luottamuksensa hallitukseen.

Britannian entinen pääministeri Gordon Brown sanoo, että Britanniasta on tulossa ”romahtanut valtio”. Hänen mielestään Britannia on vaarassa hajota, ellei sitä uudisteta merkittävästi.

– Mielestäni meillä on kaksi vaihtoehtoa, valtion romahtaminen tai sen uudistaminen. Esimerkiksi Skotlannissa tyytymättömyys on niin suurta, että se uhkaa johtaa Yhdistyneiden kuningaskuntien loppuun, Brown kirjoittaa Daily Telegraph -lehdessä.

Hän käyttää termiä failed state. Se tarkoittaa toimintakykynsä menettänyttä valtiota, joka ei pysty huolehtimaan tehtävistään eikä suojelemaan kansalaisiaan tai joka on menettänyt oikeutuksensa olemassaoloonsa. Näin tapahtunut eri syistä esimerkiksi Jugoslaviassa, Syyriassa, Kongossa ja Somaliassa.

Brownin mukaan Britanniaa uhkaa Lontoo-keskeisen eliitin kyvyttömyys nähdä, miten pettyneitä kansalaiset ovat.

– (Nykyinen pääministeri) Boris Johnson ei ole täysin ymmärtänyt, miten suurta katkeruus on ja miten epäluottamus aiheuttaa hänelle ongelmia.

Koronapandemia on syventänyt epäluottamusta Brown sanoo.

– Skotlannin pääministerin lisäksi nyt myös muut alueiden pormestarit ja kaupunginjohtajat sanovat, ettei heitä kuunnella. Walesin pääministeri ilmoittaa, ettei Johnson enää edes vastaa hänen kirjeisiinsä. Ei ole enää olemassa järjestelmää, jolla alueiden ja kansojen toimintaa koordinoitaisiin, ja luulen, että ihmiset ovat kyllästyneet.

Työväenpuoluetta edustava Brown toimi pääministerinä vuosina 2007–2010. Johnson edustaa kilpailevaa konservatiivipuoluetta.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt