Verkkouutiset

Ex-neuvonantaja VU:lle: Joe Bidenin presidenttiys olisi Suomen etu

Kremlin myötäilylle ja Naton heikentämiselle on Mike Haltzelin mielestä tultava loppu.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Entisen varapresidentin Joe Bidenin valinta Yhdysvaltain presidentiksi hyödyttäisi amerikkalaistutkija Mike Haltzelin mukaan Suomea monin tavoin. Suomen kannalta arvokasta olisi hänen muun muassa se, miten Biden suhtautuu presidentti Vladimir Putinin johtamaan Venäjään. 

– Hän ei antaisi periksi Vladimir Vladimirovitš Putinille. Olin itse läsnä, kun hän tapasi Putinin ensimmäisen kerran, Bidenin Eurooppa-asioiden neuvonantajana vuosina 1994–2005 toiminut Haltzel sanoo puhelimitse Verkkouutisille.

– Biden on tarkkanäköinen ja tietää, mikä Putin on miehiään. Hän ei kuitenkaan toimi harkitsemattomasti eikä antautuisi tarpeettomaan riitelyyn. Hänen Venäjä-politiikkansa olisi nykyistä asiakeskeisempää eikä nöyristelevää, kuten Donald Trumpin, Haltzel arvioi.

Asevalvontakysymykset Biden hallitsee hänen mukaansa erittäin hyvin ja olisi todennäköisesti valmis jatkamaan strategisia ydinaseita koskevan New Start -sopimuksen voimassaoloa vuodella.

Tohtori Haltzel toimii nykyisin Transatlantic Leadership Network -asiantuntijaverkoston puheenjohtajana ja tutkijana amerikkalaisen Johns Hopkins -huippuyliopiston ulkopoliittisessa SAIS-instituutissa. Hän korostaa esittävänsä haastattelussa puhtaasti henkilökohtaisia käsityksiään, ei puhuvansa Bidenin tai tämän kampanjaorganisaation nimissä.

Puolustusyhteistyö voisi tiivistyä

Vaikka Suomi ja Ruotsi eivät ole Naton jäseniä, molemmat maat tekevät tiivistä kumppanuusyhteistyötä puolustusliiton kanssa laajennettujen mahdollisuuksien yhteistyöohjelman (Enhanced Opportunities Partnership, EOP) puitteissa. Sotilasyhteistyötään Yhdysvaltojen kanssa maat ovat syventäneet sekä kahdenvälisin aiesopimuksin että kolmikantaisesti.

– Olen varma, että Biden on vahvasti näiden sopimussuhteiden kannalla ja todennäköisesti valmis myös tiivistämään niitä entisestään. Siitä olisi käsitykseni mukaan Suomelle ja Ruotsille iso hyöty, Haltzel sanoo. 

Yhdysvaltain presidentin vaihtumisella saattaisi hänen mielestään olla Suomelle ja Ruotsille vielä suurempi merkitys kuin Natoon kuuluville Virolle, Latvialle ja Liettualle. 

– Taustalla vaikuttaa Bidenin arvostus pohjoismaista mallia – vankkaa hyvinvointivaltiotanne, koulutusjärjestelmäänne ja myös markkinatalouttanne – kohtaan. Presidentti Trumphan on pyrkinyt luomaan harhaanjohtavaa mielikuvaa haastajastaan jonkinlaisena sosialistina, vaikka tosiasiassa Joe Biden on kapitalisti ytimiään myöten, Haltzel toteaa.

Nato-yhteistyön takuumies

Baltian maiden kannalta presidentin Bidenin presidenttiyden välittömät heijastukset liittyisivät hänen mukaansa erityisesti Natoon. 

– En pysty nimeämään ketään toista elossa olevaa amerikkalaispoliitikkoa, joka identifioituisi Natoon yhtä läheisesti kuin Joe Biden. Naton laajentumiskierrosten 1999 ja 2004 toteutumisessa hänellä oli keskeinen, USA:n puoluerajat ylittävä rooli. Naton Varsovan-huippukokouksessa 2016 juuri Biden oli se, joka vahvimmin ajoi Baltian maihin ja Puolaan rotaatioperiaatteella sijoitettavia Naton lisäjoukkoja ja ilmatilan valvontaa, sanoo Haltzel. 

Trump on hänen mukaansa siirtänyt 770 miljoonaa dollaria Euroopan puolustukseen varattua rahoitusta Meksikon rajamuurin rakentamiseen, harkinnut tosissaan USA:n irrottautumista Natosta ja kyseenalaistanut yhteistä puolustusta koskevan artikla 5:n. 

– Te suomalaiset näitte itse, miten hän Helsingin huipputapaamisessa kesällä 2018 nöyristeli Venäjän presidenttiä. Hänhän jopa ilmaisi luottavansa Putiniin enemmän kuin Yhdysvaltain omiin tiedusteluviranomaisiin. Jos Biden valitaan presidentiksi, tällaiseen menoon tulee dramaattinen muutos, jonka merkitystä Naton jäsenmaille en voi liikaa korostaa, Haltzel toteaa. 

Vaali ei ole vielä ratkennut

Bidenin mahdollisen valinnan jopa tärkein yksittäinen vaikutus voisi Haltzelin mielestä olla se, että presidenttinä tämä kykenisi elvyttämään amerikkalaista demokratiaa ja palauttamaan luottamuksen ilmapiirin sekä kotimaassa että kansainvälisesti. 

– Biden hallitsee kanssakäymisen sellaistenkin ihmisten kanssa, jotka ajattelevat eri tavoin kuin hän. Hän rakentaa siltoja. Amerikkalaisen demokratian elvyttäminen olisi myös jo itsessään omiaan lähentämään USA:n suhteita muihin vahvoihin demokratioihin, kuten Suomeen, Haltzel sanoo. 

Vaikka Bidenin voittoa ensi viikon presidentinvaaleissa on ehditty useissa eurooppalaisissa arvioissa pitää jo miltei varmana, Haltzelin mielestä asetelma on edelleen epävarma.  

– Biden tulee olemaan koko maan äänimäärässä ykkönen selvin luvuin. Lähes missä tahansa muussa demokraattisessa valtiossa peli olisi sillä selvä. Meidän järjestelmämme on kuitenkin erilainen, ja sen kanssa täytyy ilman muuta elää, Yksittäisten osavaltioiden äänestystulosta on paljon vaikeampi ennustaa kuin valtakunnallista. Olen silti varovaisen optimistinen, hän toteaa.  

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)