X
SULJE MAINOS
Sairaala Lontoon pohjoisosissa. / LEHTIKUVA / AFP Ben Stansall

Ex-ministerin mukaan virus kannatti päästää leviämään kesällä

Britannian väitetään siirtyvän ensimmäisenä teollisuusmaana pois koronan pandemiavaiheesta.

Britannian rokotehankkeesta vastannut entinen ministeri Nadhim Zahawi puolustaa vahvasti päätöstä, jolla purettiin maan kaikki koronarajoitukset heinäkuun 19. päivänä.

Britannian hallitus oli keventänyt alkukevään koronasulkua asteittain ennen ”vapauden päiväksi” kutsuttua ajankohtaa.

Zahawin mukaan voimakasta arvostelua herättänyt linjaus oli oikea, sillä virus pääsi leviämään lämpimän kesäkauden aikana. Terveydenhuoltojärjestelmä NHS:llä oli tuolloin enemmän kapasiteettia vapaana kuin talven influenssa-aikana.

Britannian koronatilanne oli kesällä Euroopan heikoin, mutta on pysynyt kohtuullisen tasaisena syksyn ja alkutalven aikana. Esimerkiksi Saksa, Tsekki ja Itävalta ovat samaan aikaan joutuneet turvautumaan uusiin rajoituksiin voimakkaasti kasvaneiden tartuntamäärien vuoksi.

Nadhim Zahawi sanoi LBC Radion haastattelussa, että Britannia tulee olemaan ensimmäinen teollisuusmaa, joka siirtyy koronaviruksen suhteen pandemiavaiheesta endeemiseen vaiheeseen.

– Nelivaiheinen suunnitelmamme tarkoitti sitä, että talous pystyttiin avaamaan kesällä. Osa piti tätä virheenä, mutta mielestäni se oli todellakin oikea ratkaisu, Zahawi totesi.

Hänen mukaansa jatkon kannalta ratkaisevaa on tehosterokotteiden laaja jakelu. Sairaalahoidon tarpeen uskotaan keventyvän niiden tuoman suojavaikutuksen turvin.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt