X
SULJE MAINOS
Puolan ex-ministeri sanoo voivansa näyttää Vladimir Putinille sen hautausmaan, jonne tapetut ukrainalaiset mielenosoittajat on haudattu. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Ex-ministeri tyrmistyi: Vladimir Putin vääristelee totuutta

Venäjän presidentin väitteet eivät Puolan ex-ulkoministerin mukaan kestä lähempää tarkastelua.

Puolan entinen ulkoministeri Radoslaw Sikorski syyttää Vladimir Putinia tosiasioiden vääristelystä. Hänen kommenttinsa on reaktio Saksassa aiemmin julkaistuun Putinin kirjoitukseen, jossa tämä esitti oman versionsa toisen maailmansodan kulusta sekä väitti Naton horjuttavan Euroopan vakautta ja Ukrainan vuoden 2014 vallankumouksen olleen Yhdysvaltojen juoni.

Toisin kuin Putin kirjoituksessaan jälleen kerran väittää, Venäjä ei Sikorskin mukaan ollut se osa Neuvostoliittoa, johon natsi-Saksan hyökkäys kesällä 1941 ensimmäisenä kohdistui.

– Se kohdistui aluksi Valko-Venäjän ja Ukrainan neuvostotasavaltojen alueille. Putin ei sanallakaan mainitse, että juuri valkovenäläiset ja ukrainalaiset kärsivät toisen maailmansodan raskaimmat menetykset – Valko-Venäjä peräti neljänneksen väestöstään, Radoslaw Sikorski sanoo saksalaislehti Die Zeitissa.

Myös Putinin väitettä, jonka mukaan puna-armeija pelasti Euroopan ja muun maailman natsien orjuudelta, Sikorski pitää historian vääristelynä.

– Puna-armeija kyllä taisteli Saksan asevoimia vastaan, mutta myös pakotti puoli maanosaa totalitaarisen hallinnon alle. Kolmannen valtakunnan luhistuttua rikokset ihmisyyttä vastaan, karkotukset ja massamurhat Euroopassa jatkuivat puna-armeijan suojeluksessa, hän toteaa.

Sikorski toimi Puolan puolustusministerinä 2005–2007 ja ulkoministerinä 2007–2014. Nykyisin hän edustaa maataan EPP-puolueen riveissä Euroopan parlamentissa.

Putinin väite siitä, että Nato olisi painostanut Keski- ja Itä-Euroopan maat liittymään jäsenikseen, on Sikorskin mukaan niin ikään katteeton.

– Maat liittyivät Natoon Venäjän niitä kohtaan esittämien jatkuvien uhkausten vuoksi. Kun olin Puolan ulkoministeri, meitä uhattiin kaiken aikaa Kaliningradiin sijoitetuilla ydinaseilla. Ottaen huomioon Venäjään liittyvän menneisyytemme, totta kai me halusimme liittyä Natoon – vapaiden demokratioiden liittokuntaan, Sikorski sanoo.

– Nato ei ”laajentunut” vaan hyväksyi meidät vastahakoisesti jäsenikseen, koska me ehdottomasti sitä tahdoimme, hän toteaa.

Ukrainan vallankumouksen leimaamista USA:n tuella tapahtuneeksi aseelliseksi vallankaappaukseksi tapahtumien aikaan itse Kiovassa vieraillut Sikorski pitää silkkana hölynpölynä. Aseita kyllä käytettiin, mutta rauhanomaisia mielenosoittajia vastaan ja venäjämielisen presidentti Viktor Janukovytšin käskystä.

– Voin näyttää presidentti Putinille sen hautausmaan, jonne tapetut ukrainalaiset mielenosoittajat on haudattu. Hän voi sitten vastavuoroisesti näyttää minulle niiden turvallisuusjoukkojen sotilaiden hautausmaan, joiden hän väittää joutuneen mielenosoittajien tappamiksi. Ehkä presidentti Putin on alkanut uskoa omaan propagandaansa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt