Verkkouutiset

Ex-kuvernööri: Kiina petti lupauksensa Hongkongille

Kommunistihallinnon otteet edustavat Chris Pattenin mukaan aggressiivista ja brutaalia leninismiä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Viimeinen brittikuvernööri Chris Patten poistui Hongkongista 30. kesäkuuta 1997. Päivää myöhemmin kaupunki oli siirtynyt erityishallintoalueena Kiinan kansantasavallan hallintaan.

Ennen lähtöään Patten piti jäähyväispuheen, jossa hän muistutti Kiinan juhlallisesti luvanneen, että hongkongilaiset saisivat itse päättää omista asioistaan.

– Se lupaus sisältyi vuoden 1984 yhteisjulistukseen – Kiinan ja Yhdistyneen kuningaskunnan solmimaan sopimukseen, joka talletettiin YK:n huostaan, Patten muistuttaa nyt Project Syndicate -verkkojulkaisussa.

– Sopimus oli selkeä ja Hongkongin asukkaille annetut takuut ehdottomat: kaupungin siirtymisen Britannialta Kiinan hallintaan piti perustua ”yksi valtio, kaksi järjestelmää” -periaatteelle. Hongkongilla piti olla laaja autonomia 50 vuoden ajan aina vuoteen 2047, ja sen oli määrä edelleen nauttia kaikista avoimeen yhteiskuntaan ja oikeusvaltiojärjestelmään kuuluvista vapauksista, hän toteaa.

Viimeaikaisilla toimillaan Kiinan kommunistijohtaja Xi Jinping on hänen mukaansa käytännössä heittänyt vuoden 1984 sopimuksen romukoppaan, jota vapaa maailma ei voi tyytyä vain seuraamaan sivusta.

”Xin Kiinaan ei voi luottaa”

Vaikka Kiina ei edes ennen vuotta 2013 täysin noudattanut Hongkongia koskevia sitoumuksiaan, vasta Xin valtaannousu toi Pattenin mukaan mukanaan aggressiivista ja brutaalia leninismiä edustavat otteet. Viimeaikaiset käänteet merkitsevät hänen mukaansa tähän mennessä voimakkainta iskua kaupungin erityisasemalle.

– Kiinan kumileimasinparlamentti on ohittanut Hongkongin oman lainsäädäntöelimen ja ulottanut kansallisen turvallisuuden lain koskemaan kaupunkia. Laki kattaa määrittelemättömiä rikoksia, kuten kapinan lietsominen ja separatismi, ja antaa valtion turvallisuusministeriölle – Kiinan versiolle KGB:stä – oikeuden toimia Hongkongissa tavanomaisia sortomenetelmiään arvatenkin hyödyntäen, Patten sanoo.

Kaupunki edustaa hänen mukaansa kaikkea sitä, mitä Xin hallinto liberaalissa demokratiassa inhoaa. Siksi se, mitä siellä tapahtuu, ei ole vain valtava haaste Hongkongille ja sen asukkaille, vaan se on myös suora uhka avoimille yhteiskunnille kaikkialla muualla.

– Maailma ei yksinkertaisesti voi luottaa tähän Kiinan hallintoon, hän toteaa.

Hongkongin kuvernöörikautensa (1992–1997) jälkeen Chris Patten on toiminut muun muassa EU:n ulkosuhdekomissaarina 1999–2004 sekä Oxfordin ja Newcastlen yliopistojen kanslerina.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)