Asiakirjakansio puolustusvaliokunnan sotilastiedustelulakia koskevan mietinnön tiedotustilaisuudessa. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Ex-kenraali jyrähtää tiedustelusta: Kasakan nauru kuuluu jo

Kenraalimajuri (evp) Jorma Ala-Sankilan mukaan tiedustelulait olisi saatava voimaan.

– Niin. Eiköhän tämä taivastelu jo riitä. Laki voimaan ja töihin, ennenkuin todella herätään kasakan nauruun – joka muuten jo kuuluu, kenraalimajuri (evp) Jorma Ala-Sankila tviittaa.

Muun muassa Karjalan prikaatin komentajana ja pääesikunnan valmiuspäällikkönä toiminut Ala-Sankila kommentoi tästä löytyvää Verkkouutisten juttua.

Valtiotieteen tohtori Jukka Tarkka pohtii siinä eduskunnan puhemiesneuvoston päätöstä siviili- ja sotilastiedustelulakien lähettämisestä takaisin hallinto- ja puolustusvaliokuntiin, joille perustuslakivaliokunnan on annettava lausunto.

Mietintöjen perustuslainmukaisuutta tutkitaan uudelleen sen vuoksi, että perustuslakiasiantuntijat Juha Lavapuro ja Martin Scheinin ovat kyseenalaistaneet siviilitiedustelulain mietinnön perustuslainmukaisuuden sosiaalisessa mediassa.

Jukka Tarkan mukaan ”pelkkä perustuslaillinen oikeaoppisuus ei riitä pahojen aikeiden torjumiseen”.

–  Jos nyt vireillä olevan lakiuudistuksen jotkut tiedustelun kannalta tarpeelliset yksityiskohdat voisivat ehkä uhata joitakin perusoikeuksia, kysymys on luultavasti varsin pienistä oikeudenloukkauksista siihen verrattuna, mitä kaikkia menetelmiä kriisitilanteissa on jouduttu käyttämään, Tarkka arvioi.

Hän syyttää ”fundamentalistien vaativan perustuslaillista kirkasotsaisuutta” lainsäädännöltä, jonka pitäisi antaa Suomen tiedustelulle siltä tähän asti puuttuneet työkalut.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt