Erkki Virtanen ei usko, että yritystukia saataisiin leikattua. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Ex-kansliapäällikkö: Tuulivoimatukien saajat roope ankkoja, kultakaivoksen omistajakin näyttää köyhältä

Eläkkeelle jäänyt kansliapäällikkö Erkki Virtanen kirjoittaa Ylellä, että yritystuet haudattiin parlamentaariseen työryhmään kuuden metrin syvyyteen.

Työ- ja elinkeinoministeriön entinen kansliapäällikkö Erkki Virtanen kertoo arvelleensa jo ennen budjettiriihtä, että yritystukien leikkaamiseksi tehdään uusi yritys taas kerran.

– Sitä en osannut arvata, että hommaa hoitamaan asetetaan parlamentaarinen työryhmä. Arkisuomeksi käännettynä tämä tarkoittaa, että asia haudattiin kuuden metrin syvyyteen, Virtanen kirjoittaa kolumnissaan Ylellä.

Virtanen sanoo tietävänsä, että yritystuet on selvitetty ja läpivalaistu hyvin perusteellisesti useaankin kertaan, analysoitu niiden hyvät ja huonot puolet.

– Leikkauspäätöksiä vaan ei ole saatu aikaan, pikemminkin päinvastoin.

Tuista parhaimmiksi havaittuja innovaatiorahoituskeskus Tekesin tukia on toki leikattu. Mutta muita tukia onkin sitten pikemminkin lisätty. Uusimpana otettiin tänä vuonna käyttöön niin sanottu päästökauppakompensaatiotuki, 43 miljoonaa euroa.

– Rikkidirektiivikompensaatioilla tuetaan ihan perusteettomasti Suomen ja Ruotsin välillä edestakaisin kelluvia hotelliravintoloita. Tuulivoimalatuet tekevät niiden saajista roope ankkoja, joiden rinnalla joku kultakaivoksen omistaja näyttää köyhältä veljenpojalta Akulta, Virtanen lataa.

Lisättyjen yritystukien lista on pitkä, leikattujen lyhyt.

– Onnea vaan matkaan parlamentaariselle ryhmälle! Toivon parasta, mutta ennustan ihan muuta. Jos tuloksia olisi todella haluttu, olisi hallituksen ollut syytä panna asialle nämä jutut tunteva reipasotteinen selvitysmies, Virtanen toteaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt