F/A-18 Super Hornetit. LEHTIKUVA / SEPPO SAMULI

Evp-upseeri tyrmää: Hävittäjillä ei torjuta maahyökkäystä

Tuomo Hirvosen mukaan maavoimat ja ohjusilmatorjunta ovat hävittäjiä tärkeämpiä.

Everstiluutnantti evp. Tuomo Hirvosen mukaan Suomen kokemukset sodista osoittavat, että lentokoneilla ei pystytä torjumaan maitse tulevaa hyökkäystä.

– Onkohan meillä unohdettu, että Suomen maaraja mahdollista uhkaajaa vastaan on 1 300 kilometriä. Sen ylittäminen ei vaadi ilma-armeijaa, vaan käy parhaiten panssariyhtymien avulla, kirjoittaa Hirvonen Iisalmen Sanomissa julkaistussa mielipidekirjoituksessaan.

Hirvosen mukaan Suomi lopetti parikymmentä vuotta sitten ”maan puolustamisen ja ryhtyi puolustamaan ilmatilaa”.

– Hankittiin Hornetit. Nyt listaan on lisätty Itämeri, koska siellä on havaittu kansainvälisen jännityksen kasvua.

– Kun Suomessa pantiin sotaopit uusiksi ja ryhdyttiin näyttelemään ilmasodan suurvaltaa, elettiin 1990-luvun laskukautta. Tuolloin Venäjän uskottiin muuttuneen demokratiaksi. Ja demokratiathan eivät tunnetusti sodi toisiaan vastaan, ajateltiin, hän toteaa.

Hirvonen kirjoittaa, että 90-luvulla olikin turvallisuuden kannalta samantekevää, mihin ”maanpuolustuksen miljardit hukattiin”.

– Vaikka kansa kärvisteli laman kourissa, oli lohduttavaa ajatella, ettei valtion itsenäisyys ollut vaarassa. Eivätkä Hornet-rahat suinkaan hukkaan menneet. Niillä ostettiin Yhdysvaltain ystävyys ja parannettiin jenkkien kansantaloutta, hän kirjoittaa.

Hänen mukaansa Suomessa pitäisi jälleen keskittyä tosissaan maan puolustamiseen, kun demokratiasta luopunut Venäjä on jälleen omaksunut geopolitiikan ja asettanut tavoitteekseen entisen etupiirin palauttamisen.

– Vakuuttelut itsenäisestä puolustuksesta eivät saisi perustua toiveajattelulle, että länsi auttaisi.

– Ensimmäiseksi pitäisi miettiä, millaiseen sotaan me joutuisimme yleiseurooppalaisessa kriisitilanteessa. Jos Venäjä toimisi samalla kaavalla, jota se on noudattanut viimeksi aloittamissaan sodissa, nousisivat maavoimat ja ohjusilmatorjunta hävittäjiä tärkeämmiksi, Hirvonen arvioi.

Hän pitää hävittäjien ja laivaston tulevien uusien korvettien hintalappua ”pöyristyttävänä”.

– Vielä pöyristyttävämmäksi asian tekee tieto, että vain kahden Super-Hornetin hinnalla Suomi pystyisi hankkimaan korkeakantamaiset ilmatorjuntaohjukset koko maan puolustamiseksi. Yhden hävittäjän hinnalla varustettaisiin kokonainen jääkäriprikaati, Tuomo Hirvonen kirjoittaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt