Eveliina Heinäluoma. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Eveliina Heinäluoma: SDP:n ja kokoomuksen kyettävä yhteistyöhön

SDP:n kansanedustaja kehottaa toimimaan niin, että sininen ja punainen voivat olla ’yhteistyön värejä’.

SDP:n helsinkiläiskansanedustaja Eveliina Heinäluoma kirjoittaa Nykypäivässä otsikolla Sinipuna toimi. Hänen mukaansa SDP ja kokoomus ovat molemmat pitkän historiansa myötä vastuunkantajapuolueita.

– Jossain vaiheessa Suomessa kääntyy uusi lehti ja pääsemme palaamaan koronan jälkeiseen uuteen normaaliin. Silloin eteen tulee vastuu julkisen talouden velkaantumisen pysäyttämisestä ja velan takaisinmaksusta, Eveliina Heinäluoma toteaa.

Hänen mukaansa pelkästään tänä vuonna julkinen talous velkaantuu yli 20 miljardia euroa, joka otetaan ”raskain tuntein vastaan, sillä tiedossa on, että ennemmin tai myöhemmin velka tulee maksaa takaisin”.

– Siksi sekä nykyisten että tulevien hallitusten on otettava vastuunsa vakavasti ja kyettävä luomaan vastuullinen, mutta oikeudenmukainen ohjelma säästötalkoita varten, hän esittää.

– Pidän tärkeänä, ettei eduskunnassa tapahtuva normaali retoriikka johda pysyvään eriseuraisuuteen. Kirvestä ei siis nytkään pidä heittää kaivoon – monipuoluemaassa oman vaihtoehdon kirkkaan tarjoamisen ohella kannattaa muistaa, että yhteistyökykyäkin tarvitaan.

Kokoomuksen ja SDP:n kyvyllä yhteistyöhön on sd-edustajan mielestä ollut tärkeä merkitys sotien jälkeisen kansanvaltaisen yhteiskuntajärjestyksen luomisessa. Tänään puolueiden erot korostuvat hänen mielestään aiempaa enemmän, kun SDP on ajanut ”voimakkaasti isoja yhteiskuntareformeja”.

– Työllisyys- ja kasvupolitiikka ovat sinällään edelleen molempien kaupunkipuolueiden ajattelun keskeisiä elementtejä. Vahva eurooppalainen vaikuttaminen on sekin yhteistä pääomaa. Sosiaaliturvassa taas molemmat puolueet hakevat uusia vastauksia epävarmuuden ja lisääntyvien pätkätöiden maailmassa, Heinäluoma vertailee.

Eveliina Heinäluoma päättää kolumninsa näin:

– Toimikaamme tässä ajassa niin, että sinisen ja punaisen värit voivat tulevaisuudessakin olla mahdollisia yhteistyön värejä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt