Verkkouutiset

EU:iin suhtaudutaan myönteisemmin kuin koskaan

Euroopan unioni merkitsee suomalaisille ennen kaikkea vapautta ja vakautta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomen EU-jäsenäänestyksestä on keskiviikkona 16.10.2019 tullut kuluneeksi tasan 25 vuotta. Elinkeinoelämän valtuuskunta (EVA) on kartoittanut arvo- ja asennetutkimuksessaan nykyistä suhtautumista EU:iin kysymyksellä ”Millaisia asioita EU merkitsee sinulle nykyisin henkilökohtaisesti?”.

Vastausväittämiä oli 14, joista puolet oli negatiivisia, puolet positiivisia. Vastausvaihtoehtoja oli viisi: suuressa määrin – jossain määrin – vaikea sanoa – ei juuri lainkaan – ei lainkaan.

Suhtautuminen EU:hun osoittautui enimmäkseen myönteiseksi.

– Suomalaisten mielestä EU:hun liittyy huomattavasti enemmän hyötyjä kuin haittoja. Suomalaisten EU- ja EMU-asenteet ovat nyt myönteisimmät koko jäsenyytemme aikana, EVA:n tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto toteaa tiedotteessa.

EU merkitsee ainakin jossain määrin 86 prosentille vastanneista vapaata liikkuvuutta, 76 prosentille lisääntynyttä vapautta asua, opiskella ja tehdä töitä toisessa Euroopan maassa sekä 74 prosentille yhteisen rahayksikön eli euron tuomaa vakautta.

Toisaalta unionijäsenyys merkitsee ainakin jossain määrin 53 prosentille vastanneista tulonsiirtounionia, jossa Suomi rahoittaa muiden EU-maiden toimintaa. 51 prosentille EU merkitsee hallitsematonta maahanmuuttoa ja kontrollin menettämistä omilla rajoilla prosentille sekä 51 prosentille kansallisen itsemääräämisoikeuden merkittävää kaventumista.

71 prosenttia on ainakin jossain määrin sitä mieltä, että EU-jäsenyys tuo varmuutta siitä, että Suomi kuuluu niin sanottujen länsimaiden joukkoon.

63 prosentille vastanneista EU merkitsee sisämarkkinoiden tuomia taloudellisia hyötyjä. 62 prosentille kuuluminen EU:n kaltaiseen suurempaan yhteisöön tuo turvallisuutta ja vakautta.

Tutkimuksen tuloksiin pääset tutustumaan tarkemmin täällä.

Kysely toteutettiin aikavälillä 31.1.-6.2.2019. Siihen vastasi 2 059 henkilöä, jotka edustavat Suomen 18-70-vuotiasta väestöä. Virhemarginaali koko väestön tasolla on 2-3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)