EU:sta palautettavien pakolaisten kauhu – ”emme mene takaisin”

Khioksen saarella sijaitsevan pakolaisleirin asukkaat uhkaavat tehdä itsemurhan, jos heidät palautetaan Kreikasta Turkkiin.

Kreikan Khioksen saarella sijaitsevaan pakolaisleiriin suljetut afgaanit ja syyrialaiset kertovat, että he tappavat itsensä, jos heidät karkotetaan EU:n alueelta EU:n ja Turkin solmiman sopimuksen mukaisesti.

EU ja Turkki solmivat maaliskuussa sopimuksen, jonka mukaan suurin osa laitonta merireittiä Kreikkaan saapuvista turvapaikanhakijoista palautetaan Turkkiin. Vastineeksi EU on luvannut ottaa jokaista palautettavaa syyrialaista kohti yhden syyrialaisen suoraan Turkin pakolaisleireiltä.

Lesboksen ja Khioksen saarilta palautettiin maanantaina 202 pakolaista Turkkiin. Sopimus tuli voimaan 20. maaliskuuta ja 4. huhtikuuta asetettiin tavoiteajankohdaksi, jolloin oli määrä aloittaa Kreikkaan 20. maaliskuuta jälkeen saapuneiden palautukset ja Turkissa olevien pakolaisten ensimmäiset uudelleensijoitukset EU-maihin.

– Jos he karkottavat meidät, me tapamme itsemme. Me emme mene takaisin, sanoo Kabulista kotoisin oleva Souaob Nouri The Guardianille.

Nourin vieressä seisova Akimi-niminen mies varoittaa ”kauhistuttavista näkymistä”, jos Kreikan viranomaiset jatkavat sopimuksen mukaisia toimia.

– Me emme ole terroristeja. Me olemme pakolaisia. Olosuhteet leirissä ovat erittäin huonot. Meillä ei ole vettä ja raskaana olevia naisia lyödään. Miksi meitä kohdellaan näin? Me haluamme vain turvapaikan.

Sopimuksella EU-maiden johtajat ja Turkki sopivat päättävänsä laittoman muuttoliikkeen Turkista EU:hun ja korvaavansa sen laillisilla kanavilla, joiden kautta pakolaisia uudelleensijoitetaan Euroopan unioniin.

Tarkoituksena on sulkea järjestäytymättömät, kaoottiset, sääntöjenvastaiset ja vaaralliset siirtolaisreitit ja tarjota niiden sijaan kansainvälistä suojelua tarvitseville pakolaisille hallittuja, turvallisia ja laillisia keinoja päästä Eurooppaan. Toiminta tapahtuu EU:n ja kansainvälisen oikeuden mukaisesti.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt