Verkkouutiset

Europarlamentti suitsii tupakointia, mentolisavukkeet kieltoon 2020

Euroopan parlamentti hyväksyi keskiviikkona liudan tupakkatuotteita koskevia sääntöjä, joiden tarkoitus on tehdä tupakoinnista vähemmän houkuttelevaa nuorille.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Nyt voimassa olevan lainsäädännön mukaan terveysvaroitusten täytyy peittää vähintään 30 prosenttia tupakka-askin etuosasta ja 40 prosenttia takaosasta.

Sähkösavukkeita säännellään jatkossa lääketuotteen tavoin, mikäli sähkösavukkeen ilmoitetaan auttavan tupakoinnin lopettamisessa. Muissa tapauksissa sähkötupakkaa kohdellaan tupakkatuotteena.

Säännöt sallivat uudelleentäytettävät sähkösavukkeet. Lisäksi määrätään, että sähkösavukepakkauksissa on oltava varoitukset terveyshaitoista, ja että niitä koskevat tupakkatuotteiden mainonnan rajoitukset.

Säännöissä kielletään sellaiset tupakkatuotteiden lisä- ja makuaineet, joiden käytön tuloksena tupakkatuotteesta tulee houkuttelevampi tunnusomaisen maun ansiosta. Mentolin käyttö on kiellettyä vuodesta 2020 lähtien. Makuaineiden käyttö olisi sallittua vesipiipuissa.

Tietyt, terveydelle erityisen haitalliset lisäaineet kielletään. Komissio laatii listan tupakkatuotteista, joiden osalta viranomaiset voivat vaatia teollisuudelta ylimääräisiä tutkimuksia.

Tupakkatuotteiden valmistuksessa välttämättömät lisäaineet, kuten sokeri, on jatkossakin sallittujen aineiden listalla.

– Nämä säännöt ovat merkittävä askel eteenpäin tupakkatuotteiden valvonnassa, ja niiden avulla voidaan vähentää tupakoinnin aloittamista. Tupakointi aloitetaan yleensä nuorena: suurin osa tupakoijista on aloittanut tupakoinnin alle 18-vuotiaana, sanoi parlamentin mietinnön laatija, sosialistimeppi Linda McAvan.

Tupakoinnin seurauksena EU:ssa kuolee vuosittain noin 700 000 ihmistä.

Jäsenmaiden on saatettava direktiivi osaksi kansallista lainsäädäntöä kahden vuoden kuluessa sen voimaantulopäivästä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)