Eurooppaan virtaa väkeä väärillä Syyrian papereilla, aitoutta ei voida tarkistaa

Saksalaisasiantuntijan mukaan Euroopassa on liikkeellä suuret määrät vääriä syyrialaisia henkilöpapereita.

”Tiedän, että paperit ovat vääriä, mutta en voi sanoa oikeudessa, etteivät turvapaikanhakijat ole syyrialaisia, koska en voi todistaa sitä”, väärennösasiantuntija Jörg Ähnlich toteaa MailOnlinelle.

Ähnlich tutkii väärennösrikoksia Saksan Ala-Saksin rikosteknisessä instituutissa ja selvittää usein kiistanalaisissa turvapaikkatapauksissa esitettyjen asiakirjojen aitoutta saksalaistuomioistuimille.

Hänen mukaansa syyrialaisista henkilöllisyyspapereista on tullut Euroopan pakolaiskriisin myötä kuumaa kauppatavaraa. Niitä käyttävät monet Saksaan pyrkivät siirtolaiset. Tilanne on johtanut siihen, että syyrialaisia pakolaisia ryöstetään heidän papereidensa tähden.

”Syyrialaisista asiakirjoista on tullut hyvin arvokkaita”, Ähnlich sanoo.

Hän kertoo vääriä papereita olevan monenlaisia. Joskus kyse on aidosta tyhjästä passista valmistetusta asiakirjasta, jonka henkilötiedot ovat vääriä. Toisinaan asia voi olla toisin päin ja kyseessä väärennetty asiakirja, jonka tiedot ovatkin oikein.

”Emme voi todistaa, mitkä ovat oikeita ja mitkä vääriä”, Ähnlich toteaa.

Joissain tapauksissa on asiantuntijan mukaan kyse Syyriasta paenneista henkilöistä, jotka korvaavat syystä tai toisesta menettämänsä alkuperäiset henkilöllisyyspaperinsa väärennöksillä. Uusien passien ja muiden virallisten asiakirjojen hankkiminen on äärimmäisen hankalaa Syyrian sisällissodan vuoksi.

EU:n rajavalvontaviraston Frontexin mukaan mustan pörssin myynnissä olevia syyrialaisia passeja jää yhä enemmän viranomaisten haaviin. Ilmiön laajuudesta ei kuitenkaan ole tietoa.

”Viimeisimmät luvut vahvistavat, että asiakirjapetoksien määrä on kasvussa. Tutkimukset osoittavat, että ongelman laajuus on paljon suurempi kuin mitä paljastuneista tapauksista voidaan päätellä”, Frontexin tiedottaja kertoo MailOnlinelle.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt