Sanna Marin. LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI

Eurooppa-neuvosto: Ei sopua Suomen valmistelemasta rahoituskehyksestä

Eurooppa-neuvosto ei saavuttanut yhteisymmärrystä EU:n tulevasta rahoituskehyksestä.

Torstaina Brysselissä torstaina alkanut ylimääräinen kokous osoitti, että jäsenmaiden kannoissa on vielä merkittäviä eroja unionin pitkän aikavälin budjetista vuosille 2021–2027.

Keskustelua käytiin Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michelin valmisteleman esityksen pohjalta. Se pohjautuu Suomen EU:n puheenjohtajamaana valmistelemaan ehdotukseen tietyin mukautuksin.

Puheenjohtaja Michelin esityksen kokonaistaso on 1,10 prosenttia EU-maiden bruttokansantulosta sisältäen kehyksen ulkopuoliset erityisvälineet.

Suomi katsoo, että kehyksen kokonaistason tulisi asettua mahdollisimman lähelle nykyisen rahoituskehyksen tasoa, eli 1,06 prosenttiin jäsenmaiden yhteenlasketusta bruttokansantulosta sisältäen kehyksen ulkopuoliset erityisvälineet.

Suomen valtioneusvoston mukaan maltillisen kokonaistason lisäksi Suomelle merkityksellisiä kysymyksiä ovat muun muassa maaseudun kehittämisrahoitus, tutkimuksen ja innovaatioiden tukeminen sekä unionin varojen käytön kytkeminen oikeusvaltioperiaatteeseen.

– Olemme käyneet torstain ja perjantain aikana keskusteluja kaikkien jäsenmaiden kesken ja puheenjohtaja Michelin kanssa kahdenvälisesti. Jäsenmaiden näkemykset ovat vielä kaukana toisistaan. Suomi on pitänyt tavoitteistaan kiinni, mutta korostanut myös vastaantulon merkitystä sovun saavuttamiseksi, pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt