Verkkouutiset

Eurooppa käyttää kolmasosan laskennan kapasiteetista

Euroopan osuus maailman laskentapalvelujen tuotannosta on vain kaksi prosenttia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Johtaja Andreas Veispak EU:n komissiosta kertoi Research Data Alliance -yhteisön (RDA) yleiskokouksen avajaisissa keskiviikkona EU:n digitaalisten sisämarkkinoiden kehittämisen painopisteistä.

Veispak nosti EuroHPC-ohjelman ja Suomeen sijoitettavan huippuluokan datainfrastruktuuri LUMIn esimerkkinä merkittävästä eurooppalaisesta digitalisaatiota tukevasta julkisesta investoinnista.

Hänen mukaansa EuroHPC avaa uusia mahdollisuuksia osaamisen kehittämiselle, huippututkimukselle sekä datapohjaisen liiketoiminnan kuten alustatalouden ja tekoälyn kehittämiselle.

– Euroopan vahvuuksia ovat avoimuus, läpinäkyvyys ja laillisuusperiaate, jotka ovat Euroopan DNA:ssa, Veispak sanoi.

EU satsaa dataintensiiviseen tutkimukseen myös avoimen tieteen pilvipalvelun (European Open Science Cloud) kautta. Tavoitteena on luoda kattava eurooppalainen palveluympäristö julkisesti rahoitetun tutkimuksen tulosten saattamiseksi yhteiseen käyttöön. Datan avoimuuden tiellä on yhä haasteita.

– Esteet liittyvät enemmän sääntelyyn kuin teknologiaan, Veispak totesi.

– Datan pitkäaikaissäilytys on velvollisuutemme tulevia sukupolvia kohtaan. Emme tiedä, mitä datalla tehdään 50 vuoden kuluttua, mutta varmuudella enemmän kuin osaamme tehdä tänään, hän arvioi.

Kenellä on oikeus dataan?

RDA:n pääsihteeri Hilary Hanahoe korosti puheenvuorossaan RDA:n jäsenten tekemän ruohonjuuritason työn ainutlaatuista merkitystä niin tutkimukselle kuin yhteiskunnille ympäri maailman. RDA on lähes 9[nbsp]000 jäsenen yhteisö, joka kehittää konkreettisia työkaluja datan jakamiseen yli valtio- ja tieteenalarajojen. Suomalaisia jäseniä RDA:ssa on noin 250.

Suomen Akatemian pääjohtaja Heikki Mannila kannusti yleisöä pohtimaan, mitä uusia taitoja datan hyödyntäminen edellyttää tulevaisuudessa paitsi tutkijoilta, myös opiskelijoilta.

Helsingin yliopiston apulaisprofessori Tuuli Toivonen ilmaisi huolensa ihmisen toimintaa kuvaavien datamassojen päätymisestä suurten, pääosin amerikkalaisten yritysten yksityisomaisuudeksi.

– Kenellä oikeastaan on oikeus dataan? Olemmeko menossa kohti datan oligarkiaa? Muuttuuko läpinäkyvyys sulkeutuneisuudeksi, kysyi Toivonen.

RDA:n suurimmat rahoittajat ovat Euroopan komissio, Yhdysvaltain National Science Foundation ja Australian hallitus. RDA:n jäsenistö koostuu pääosin tutkijoista, tutkimushallinnon ja tutkimuspalveluiden asiantuntijoista, tiedekustantajista sekä tiedepoliittisista päätöksentekijöistä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)