Angela Merkel. LEHTIKUVA / AFP

Saudi-Arabian selityksille toimittajan kuolemasta tyrmäys

Saksan liittokanslerin mukaan kerrotut tiedot eivät ole riittäviä.

Kritiikki Saudi-Arabiaa kohtaan yltyy, sen myönnettyä että saudiarabialainen toimittaja Jamal Khashoggi sai surmansa nyrkkitappelussa maan Istanbulin konsulaatissa. Saudi-Arabia kiisti usean viikon ajan Turkin esittämät väitteet asiasta ja sanoi toimittajan poistuneen rakennuksesta samana päivänä.

Turkki ilmoitti pian katoamisen jälkeen saaneensa haltuunsa äänitallenteita siitä, että Saudi-Arabian tiedustelupalvelun agentit kiduttivat, tappoivat ja paloittelivat Khashoggin konsulaatissa. Maassa valtaa pitävän AKP-puolueen varapuheenjohtaja  Leyla Şahin Usta kritisoikin aiemmin viikolla Saudi-Arabian häpeällisinä pitäminään selityksiä nyrkkitappelusta ja ilmoitti maan pian julkaisevan kaikki keräämänsä todisteet.

Nyt samaan rintamaan liittyvät myös Saksa ja Euroopan unioni, kertoo The Guardian. Saksan liittokansleri Angela Merkel ja ulkoministeri Heiko Maas julkaisivat lauantaina yhteistiedotteen, jossa he kertoivat tuomitsevansa rikoksen jyrkimmällä mahdollisella tavalla ja pitävänsä Saudi-Arabian esittämää selitystä tapahtumien kulusta riittämättömänä.

”Syylliset täytyy saada vastuuseen”, he sanoivat tiedotteessa.

Maasin mukaan Saksalla ei ole myöskään syytä käydä asekauppaa Saudi-Arabian kanssa, ennenkuin tapahtuneesta saadaan riittävät tiedot johtopäätösten tekemiseksi.

Samoilla linjoilla Saksan kanssa on myös EU:n ulkoasioiden korkea edustaja Federica Mogherini. Hänen mukaansa tapahtuneesta on järjestettävä perusteellinen, uskottava ja läpinäkyvä tutkinta.

”Esille tulleet olosuhteet Jamal Khashoggin kuolemasta ovat hyvin huolestuttavia, mukaanlukien vuoden 1963 Viennan konsulisuhteita koskevan sopimuksen järkyttävä rikkominen.”

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt