Esimerkiksi pesuaineissa on havaittu eroavaisuuksia eri puolilla Eurooppaa. LEHTIKUVA / TROND H. TROSDAHL

Europarlamentti: Tuotteen oltava sama joka puolella Eurooppaa

Europarlamentaarikkojen mukaan tuotteiden vaihteleva laatu on kuluttajan huijaamista.

Euroopan parlamentti vaatii yrityksiä lopettamaan kuluttajan harhauttamisen myymällä brändinsä tuotteita ympäri Eurooppaa samankaltaisessa pakkauskääreessä, mutta vaihtelevalla sisällöllä.

Parlamentin mukaan erityisesti Keski- ja Itä-Euroopassa on havaittu eroavaisuuksia saman brändin tiettyjen tuotteiden sisältöjen välillä. Eroavaisuuksia on ollut esimerkiksi tietyissä kalapuikoissa, pussikeitoissa, kahvissa ja virvoitusjuomissa, mutta myös meikeissä ja puhdistusaineissa.

Kaksoislaatu tuotteissa vaarantaa parlamentin mukaan EU-kansalaisten uskon toimiviin ja reiluihin sisämarkkinoihin.

– Jos valmistaja haluaa räätälöidä tuotteitaan, on kuluttajilla oikeus tietää ja olla tietoinen muutoksista jokaisen tuotteen kohdalla, sisäisten markkinoiden ja kuluttajansuojan komitean raportööri Olga Sehnalová (S&D) toteaa tiedotteessa.

Parlamentti kehottaa jäsenmaita toimimaan yhteistyössä erityisesti maiden elintarvikeviranomaisten kanssa, jotta kahta eri laatua olevat tuotteet saataisi jäljitettyä. Parlamentaarikkojen mukaan huonompaa tai toisistaan poikkeavaa laatua ei saisi perustella jäsenmaiden kuluttajien erilaisilla mieltymyksillä.

Mepit kehottavat valmistajia sisällyttämään pakkauskääreisiinsä logon, joka kertoisi tuotteen olevan samanlainen koko EU-alueella.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt