Donald Trump lupasi presidentinvaalikampanjassaan, että hän siirtää Yhdysvaltojen Israelin-lähetystön Jerusalemiin. LEHTIKUVA/AFP PHOTO Thomas Coex

Jyrki Koivikko: Euroopan kaunis Idea

Olemme kirjoittajan mukaan kaikki Ateenan, Rooman ja Jerusalemin perillisiä.

Euroopan unioni on ainutkertainen kansojen ja valtioiden yhteenliittymä: rauhanomaisesti rakennettu taloudellinen ja sopimusten kunnioittamiseen perustuva järjestelmä.

Uskonnolla, erityisesti kristinuskolla, on edelleen vahva kulttuurinen ja aatteellinen merkitys EU:n arvoihin. Euroopan unionin lippu, 12 kultaista tähteä sinisellä pohjalla, on jo vuosisatoja käytössä ollut Neitsyt Marian lippu katolisesta perinteestä.  Sama vahva kulttuurinen tausta näkyy protestanttisen Skandinavian ristiaiheisissa valtiolipuissa.

Euroopan Idea on pitkä polku, erityisesti kolmen risteyskohdan tuotos.

Antiikin Ateenan tieteen ja taiteen, niin runouden kuin matematiikan, löytäminen antoi ihmiskunnalle uudenlaista valoa. Rooman valtakunta toi valtion, lain ja oikeuslaitoksen käsitteen osaksi yhteistä perintöämme. Jerusalemin erityinen lahja eurooppalaisuudelle oli vuosisatojen kuluessa kulkeutuva nasaretilaisen opetukset armeliaisuudesta ja ihmisarvosta. Jerusalemin perinnöllä tuli olemaan valtava vaikutus nykyisten unionin jäsenvaltioiden lainsäädäntöön.

EU on vahvistanut Euroopan avoimuutta ja kansainvälisyyttä. Monien vähemmistöjen asema on EU:ssa tänään parempi, vaikka voimistuva nationalismi joissain EU-maissa osittain uhkaa tätä kehitystä.

Uskonnonvapaus ja sen positiivinen tulkinta on tärkeä osa eurooppalaista lainsäädäntöä. Valtiovalta tunnustaa ihmisen uskonnollisuuden tarpeet ja lainsäädännöllä mahdollistaa sen toteuttamisen niin yksilön kuin yhteisön osalta. Ranskan valtion negatiivinen uskonnonvapaustulkinta historiallisista syistä on poikkeus. Positiivisesta uskonnonvapaudesta käydään koulupoliittista keskustelua myös Suomessa valtio- ja kuntatasolla.

Suomen talouden, sivistyksen ja turvallisuuden paras tae on vahva ja yhtenäinen Euroopan unioni.

 

 

Jyrki Koivikko

Jyrki Koivikko

Kouluneuvos, teologian maisteri, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun hallituksen puheenjohtaja ja Mikkelin kaupunginhallituksen jäsen. Luterilaisen kirkon yhteiskuntasuhteiden kappalainen. kielitaito: ranska, englanti, ruotsi (venäjän alkeet)

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt