X
SULJE MAINOS
1.7.2021 alkaen myös pienistä, enintään 22 euron arvoisista EU:n ulkopuolelta toimitettavista lähetyksistä on maksettava arvonlisävero. Tavara pitää myös tullata. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

EU:n ulkopuolelta toimitettavat lehdetkin tullattava

Muutos on merkittävä lehtitaloille ja lehtien tilaajille.

Verkkokaupan arvonlisäverouudistus koskee myös EU:n ulkopuolelta tuotavia lehtiä. Lehdistä pitää jatkossa maksaa arvonlisävero ja ne on tullattava.

Uudistus vaikuttaa erityisesti EU:n veroalueeseen kuulumattomalla Ahvenanmaalla, jonne toimitetaan suurin osa lehdistä verorajan yli. Myös yksityishenkilöiden EU:n ulkopuolelta tilaamat lehdet pitää jatkossa tullata.

Koko EU:n alueella 1. heinäkuuta voimaantuleva uudistus koskee verkkokauppaostosten ohella myös EU:n ulkopuolelta tuotavia lehtiä. Lisäksi EU:n verorajan yli esimerkiksi Ruotsista Ahvenanmaalle toimitettavista lehdistä on jatkossa maksettava arvonlisäveroa ja ne on tullattava.

Lehtiä ei tähän mennessä ole vaadittu tullattavaksi, jos yhden lähetyksen lehtien arvo ei ole ylittänyt 22 euroa.

Uudistuksella tavoitellaan tasavertaisempaa kilpailutilannetta kotimaisille ja muille EU-maiden yrityksille. Tähän saakka arvonlisäverovapaus on tuonut kilpailuetua EU:n ulkopuolelta tapahtuvalle verkkomyynnille.

Muutos on merkittävä lehtitaloille sekä lehtien tilaajille. Osa kotimaisista viikkolehdistä tuodaan EU:n ulkopuolelta, jolloin tullausmuodollisuudet on hoidettava. Lehtitalojen on mahdollista hoitaa rahtina tulevien lehtien tullaaminen yhdellä ilmoituksella ja varmistaa näin, että lehdet kulkevat jatkossakin sujuvasti asiakkaalle.

– Asiakkaiden kannalta olisi sujuvinta, että tullaus hoidettaisiin yhdellä ilmoituksella lehtitalojen toimesta. Lehtitalot voivat käyttää myös edustajaa lehtien tullaamiseen rahtina, jos eivät halua tullata kuormia omissa nimissään. Joka tapauksessa olisi toivottavaa, ettei tullattaisi yksittäisiä lehtiä, kertoo erityisasiantuntija Antti Hästbacka.

Yksityishenkilöille lisärasite

Yksittäisinä postilähetyksinä saapuvat lehdet on tullattava yksittäin. Lehden tilaaja on tällöin tuoja. Tilaaja, joka haluaa välttää tulli-ilmoituksen, voi antaa tehtävän asiamiehelle.

Arvonlisävero pitää maksaa viimeistään maahantuonnin perusteella, tullauksen yhteydessä. Tilaaja on voinut kuitenkin maksaa veron myyjälle jo lehden tilauksen yhteydessä, jos lehden myyjä on tämän mahdollistanut.

– EU:n ulkopuolelta tulevien lehtien tullaaminen on monelle tilaajalle yllättävä muutos ja harmillinen lisärasite. Jos veron saa maksettua etukäteen tilauslaskun yhteydessä ja tullaamisen hoitaa asiamies eli luontevammin lehden tuova kuljetusyhtiö, ei lisätoimenpiteitä tarvita, sanoo Hästbacka.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt