Verkkouutiset

”EU:n tulevaisuus on Angela Merkelin ja Emmanuel Macronin onnistumisen varassa”

Kristi Raikin mukaan Saksan ja Ranskan EU-myönteiset johtajat ovat kovan sisäisen paineen alla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Saksan ja Ranskan johtajuuden merkitystä EU:lle on vaikea ylikorostaa, kirjoittaa Viron ulkopoliittisen instituutin johtaja Kristi Raik Kalevassa julkaistussa kirjoituksessa.

– Poliittinen vakaus näissä Euroopan johtovaltioissa riippuu nyt poikkeuksellisen vahvasti niiden kyvystä saavuttaa EU-tason ratkaisuja ongelmiin, jotka liittyvät maahanmuuttoon, talouskehitykseen ja suurvaltojen uhitteluun, Raik kirjoittaa.

Hänen mukaansa EU-myönteinen johto on kovan sisäisen paineen alla sekä Saksassa että Ranskassa, kuten monessa muussakin jäsenmaassa.

– Italiassa, Itävallassa, Unkarissa ja Puolassa ovat vallassa poliitikot, jotka haastavat unionin arvoja ja toimintatapoja. Keskusteluja hallitsevat poliittiset ristiriidat, joiden ratkaisemiseen ei riitä unionin perinteinen toimintamalli eli uusien normien ja säädösten luominen. Yhteisten instituutioiden puitteissa vuosikymmenten aikana rakennettu jäsenmaiden keskinäinen luottamus on heikentynyt.

– EU:n pitää nyt kohdata poliittiset kiistat ja löytää riittävä yhteisymmärrys yhteisistä arvoista, tavoitteista ja taakanjaosta. Alkajaisiksi pitäisi sopia siitä, missä määrin EU:ta ylipäätään tarvitaan maahanmuuton, euroalueen tai geopoliittisten konfliktien hallintaan, Raik kirjoittaa.

Raikin mukaan Saksalla on ollut tähän asti vankka sitoutuminen ongelmien ratkaisuun EU:n kautta siten, että kaikkien jäsenmaiden kannata huomioidaan.

– Tätä taustaa vasten Saksan liittokansleri Angela Merkelin ja hänen koalitiokumppaninsa, Bavarian kristillissosiaalisen CSU-puolueen välillä hiljattain puhjennut riita on historiallinen. Se horjuttaa Merkelin johtaman kristillisdemokraattisen CDU:n ja sen sisarpuolueen CSU:n välistä 70 vuotta kestänyttä liittoa. Mutta mikä on EU:n näkökulmasta vielä tärkeämpää, CSU:n johto väläyttää itsekästä Saksaa, joka kyseenalaistaa maan sitoutumisen EU-tason ratkaisuihin.

Horst Seehoferin vaatima ratkaisu maahanmuuton rajoittamiseen merkitsisi EU-sopimusten hylkäämistä. Samainen Seehofer on muuten vaatinut myös Venäjän vastaisten pakotteiden purkamista, Raik kirjoittaa.

Ranskassa presidentti Emmanuel Macronin haastaja on Marine Le Penin johtama äärioikeistolainen Kansallinen liittouma.

– Jälkimmäisen suosio riippuu pitkälti siitä, miten Macronin sisäiset uudistukset ja Eurooppa-myönteinen agenda onnistuvat.

Kristi Raikin mukaan ”EU:n tulevaisuus on pitkälti Merkelin ja Macronin onnistumisen varassa”.

– Ja samalla sekä Merkelin että Macronin poliittinen tulevaisuus on EU:n varassa. Eurooppalaisina olemme samassa veneessä, hän kirjoittaa.

LUE MYÖS: Miltä näyttää EU:n tulevaisuus kolmen keskeisen johtajan silmin?

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)