Kaupunkinäkymä Tokiosta. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

EU:n parlamentti hyväksyi Japani-sopimuksen

Talouskumppanuussopimus luo 600 miljoonan ihmisen kauppa-alueen.

Euroopan unionin parlamentti hyväksyi keskiviikkona EU:n ja Japanin välisen vapaakauppasopimuksen, joka on suurin EU:n koskaan neuvottelema kauppasopimus.

Viime heinäkuussa allekirjoitettu talouskumppanuussopimus luo 600 miljoonan ihmisen kauppa-alueen, joka edustaa lähes kolmasosaa maailman bruttokansantuotteesta sekä noin 40 prosenttia maailman kaupasta.

– Tämän sopimuksen hyväksyntä on merkittävää säännöille ja arvoille pohjautuvalle vapaakaupalle protektionismin kasvaessa maailmassa, toteaa esittelijä Pedro Silva Pereira Euroopan parlamentin tiedotteessa.

Sopimus poistaa vähitellen EU:n ja Japanin väliltä lähes kaikki tullit, joita tällä hetkellä peritään eurooppalaisilta tuotteilta ja palveluilta vuosittain noin miljardin euron arvosta.

Sopimuksesta hyötyvät parlamentin tiedotteen mukaan erityisesti EU:n viini- ja alkoholijuoma-, liha-, maitotuote-, tekstiili-, nahka- ja rautatiealan toimijat sekä pienet ja keskisuuret yritykset.

Japani avaa sopimuksella myös raideliikenteen sekä julkisten hankintojen markkinansa EU:n yrityksille. Lisäksi sähköisen kaupan, meriliikenteen, postipalvelujen, energian ja televiestinnän osalta markkinoille pääsyä helpotetaan.

Japani on jo ratifioinut talouskumppanuussopimuksen. Neuvoston odotetaan antavan lopullisen hyväksyntänsä sopimukselle 21. joulukuuta. Sopimus voi astua voimaan ensi helmikuun alussa.

Parlamentti hyväksyi lisäksi EU:n ja Japanin välisen strategisen kumppanuussopimuksen, jolla pyritään laajentamaan yhteistyötä EU:n ja Japanin välillä myös energia-, koulutus-, tutkimus- ja kehitysaloilla sekä ilmastonmuutoksen ja terrorismin torjunnan osalta.

Kaikkien EU-maiden pitää vielä ratifioida strateginen kumppanuussopimus ennen kuin se astuu voimaan.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt