”EU:n ilmastotavoitteen nostaminen olisi Suomen etu”

EU:n ilmastotavoitteen nostaminen olisi eduskunnan energiaremonttiryhmän mielestä Suomen etu, koska silloin remontti tehtäisiin kustannustehokkaasti päästöhinnoittelu edellä.

Euroopan komissio valmistelee maaliskuun alkuun tiedonantoa Pariisin ilmastosopimuksen merkityksestä EU:lle. Joukko yritysten, palkansaajien, tiedemaailman ja järjestöjen edustajia kertoivat näkemyksiään ilmastosopimuksesta Kepa ry:n tiedotustilaisuudessa keskiviikkona Helsingissä.

Eduskunnan energiaremonttiryhmän puheenjohtajan Kai Mykkäsen (kok.) mukaan EU:n yhteisen ilmastotavoitteen nostaminen olisi Suomen etu, koska silloin energiaremontti tapahtuisi kustannustehokkaammin päästöhinnoittelu edellä.

Hän muistutti, että hallitusohjelman tavoitteet kivihiilen käytön lopettamisesta ja fossiiliöljyn käytön puolittamisesta vievät joka tapauksessa Suomen EU:n nykyisiä ilmastotavoitteita pidemmälle.

Suomessa sote-rahoituksen siirto valtiolle tarjoaisi Mykkäsen mukaan paikan tehdä miljarditason siirto työn verotuksesta kulutus- ja haittaveroihin.

Pariisin ilmastosopimuksessa tavoitellaan ympäristöministeriön mukaan koko maailman päästöjen ja hiilinielujen tasapainoa kuluvan vuosisadan jälkipuoliskolla. Maapallon keskilämpötilan nousu pitäisi rajoittaa selvästi alle kahteen asteeseen ja pyrkiä toimiin, joilla lämpeneminen saataisiin rajattua alle 1,5 asteen.

Suomen luonnonsuojeluliiton suojeluasiantuntija Hanna Ahon mukaan Pariisin sopimuksen tavoite on vahvempi, kuin mihin EU on nykyisellään varautunut. Hänen mielestään selvää, että sekä EU:n että Suomen omat ilmastotavoitteet vaativat nyt päivitystä.

EU:n ympäristöministerit pohtivat Pariisin sopimuksen seurauksia kokouksessaan 4. maaliskuuta ja pääministerit Eurooppa-neuvostossa 17.–18. maaliskuuta.

Suomen energia- ja ilmastostrategia sekä tuoreen ilmastolain edellyttämä ilmastosuunnitelma ovat parhaillaan virkamiesvalmistelussa.

Kommentit