X
SULJE MAINOS

”EU voisi ostaa Venäjälle tarkoitetut tukialukset”

Ryhmä Euroopan parlamentin jäseniä ehdottaa, että EU hankkisi Ranskan valmistamat Mistral-helikopteritukialukset itselleen.

Laivakauppa on hiertänyt Ranskan ja EU-kumppaneiden välejä. Alukset oli alun perin sovittu toimitettavaksi Venäjälle, mutta EU:n kiristyvä pakotepolitiikka sai Ranskan siirtämään laivakauppaa toistaiseksi.

”Tämä on poliittisesti erittäin keskeinen asia. Kysymys on lopulta EU:n sisäisestä yhtenäisyydestä kriisissä, jossa Venäjä siirtää eurooppalaisia rajoja kansainvälisen oikeuden vastaisesti sotavoimalla”, EPP-ryhmän europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok.) painottaa tiedotteessaan.

Sarvamaa on Euroopan unionin neuvoston puheenjohtajalle ja Ranskan presidentille toimitetun kirjeen ainoa suomalainen allekirjoittaja.

Kirjeen mukaan helikopteritukialukset muodostaisivat luontevasti ytimen EU:n tulevalle nopean toiminnan merijoukolle. Niitä voitaisiin käyttää myös EU:n rajavalvontavirasto FRONTEXin operaatioissa Välimerellä.

Sarvamaan mukaan Suomessakin täytyy ymmärtää, että Euroopan turvallisuuspolitiikka on nyt täydellisesti mullistumassa. Lähitulevaisuudessa EU:n ja Naton yhteistyö voimistuu huomattavasti, kun Naton rooli Euroopan turvallisuuden takaajana vahvistuu merkittävästi. Samalla keskinäisen solidaarisuuden paine kasvaa myös EU:ssa.

”Asia vain on niin, että turvallisuuden peruskysymykset ajavat lopulta kaikkien muiden kysymysten edelle. Näin käy myös EU:n jäsenvaltioiden keskuudessa, jos tilanne kehittyy aina vain huonompaan suuntaan”, Sarvamaa sanoo.

Sarvamaan mukaan tämä olisi hyvä huomioida Suomen kaltaisessa pienessä valtiossa, jossa vallitsee hänen mielestään tällä hetkellä hämmästyttävä poliittinen eripura asian tulkinnoissa.

Uuden Mistral-idean takana on 37 Euroopan parlamentin jäsentä, sekä keskustaoikeistolaisesta EPP-ryhmästä että Sosialistien ja demokraattien parlamenttiryhmästä.

Ensimmäinen Sarvamaan allekirjoittama aloite viime maaliskuussa oli ensimmäinen julkinen viesti, jossa Ranskaa vaadittiin perumaan Mistral-kauppa Venäjälle.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt