Kreikan parlamentin pitää vielä hyväksyä Makedonian nimenmuutos. LEHTIKUVA / AFP Robert Atanasovski

EU voi pian saada uuden jäsenvaltion

Kreikka ei nimenmuutoksen myötä enää torppaa Makedonian jäsenyysneuvotteluja.

Makedonian parlamentti on hyväksynyt lain maan nimen muuttamisesta Pohjois-Makedoniaksi. Nimenmuutoksen taustalla on Kreikan ja Makedonian pitkään jatkunut nimikiista, uutisoi Politico.

Nimenmuutoksen Pohjois-Makedoniaksi on toivottu ratkaisevan vuosikymmeniä jatkuneen kiistan Kreikan kanssa, joka on tähän mennessä estänyt veto-oikeudellaan Makedonian jäsenyysneuvottelut. Kreikan mukaan Makedonia-nimi kuuluu Pohjois-Kreikassa sijaitsevalle maakunnalle.

Makedonian pääministeri Zoran Zaev on aiemmin sanonut nimenmuutoksen avaavan Makedonialle tien Natoon ja EU:hun. Sitä on käytetty perusteena Kreikan ja Makedonian välisen sopimuksen tekemiseksi.

– Päätös muuttaa maan nimeä oli vaativa, mutta parempaa kauppaa ei voitu saavuttaa, ja ilman sopimusta EU- tai Nato-jäsenyys ei tulisi olemaan mahdollinen, Zaev kommentoi parlamentin äänestyksen jälkeen.

Myös EU ja Nato ovat kiittäneet sopimusta. Muun muassa EU-komissaari Johannes Hahn ja Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg ovat onnitelleet Makedoniaa päätöksestä.

– Onnittelen Zoran Zaevia parlamentin virallisesta päätöksestä hyväksyä nimenmuutos. Nato tukee sopimusta, jolla on merkittävä vaikutus vakaalle ja vaikutusvaltaiselle alueelle, Stoltenberg kirjoittaa.

 

 

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt