Verkkouutiset

EU-virkamies Brexitistä: Brittihallitus on selvästi pihalla ja improvisoi

Huippukokous vahvisti, että Brexit-neuvottelut voivat edetä kakkosvaiheeseen, mutta tiukka aikataulu lisää kovan Brexitin todennäköisyyttä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Perjantaina iltapäivällä Brysselissä päättynyt EU-huippukokous linjasi odotetusti, että Britannian EU-eroneuvotteluissa voidaan siirtyä seuraavaan vaiheeseen.

Kakkosvaiheessa on määrä kirjoittaa ensiksi erosopimusteksti juridiseen muotoon ja sen jälkeen päättää siirtymävaiheen järjestelyistä sekä aloittaa neuvottelut eron jälkeisestä EU:n ja Britannian välisestä uudesta suhteesta.

Britannian pääministeri Theresa Mayn on ensi maaliskuuhun mennessä esitettävä selkeä suunnitelma siitä, mitä Britannia uudelta suhteelta haluaa. Sen jälkeen voidaan aloittaa neuvottelut sen sisällöstä. Aikataulu tulee olemaan valtava haaste.

– Jo ensi syksynä meillä on oltava askelmerkit selvillä sekä siirtymäkaudesta että tulevan suhteen linjauksista, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) totesi Verkkouutisille huippukokouksen yhteydessä.

”Nolottava tilanne”

Aiemmin tällä viikolla Britannian parlamentti päätti pidättää itsellään oikeuden äänestää Britannian kannasta Brexit-sopimukseen. May olisi halunnut päätäntävallan hallitukselle. Päätös lisää pääministerin neuvottelupainetta entisestään ja kutistaa käytettävissä olevaa neuvotteluaikaa.

Britannian eroneuvotteluprosessi on osoittanut selvästi, että EU sanelee tahdin ja sisällön. Se ei lupaa hyvää myöskään tuhansille uransa ja elämänsä EU:lle omistaneille brittiläisille.

Epärealistisen tiukka aikataulu on Verkkouutisten haastatteleman kokeneen brittiläisen EU-virkamiehen mukaan vaarallinen, sillä ajanpuute lisää sopimuksettoman ”no deal Brexitin” mahdollisuutta. Se olisi tuhoisaa kaikille osapuolille.

Brittiläinen EU-virkamies kuvailee tilannetta ”nolottavaksi”.

– Brittihallitus on selvästi pihalla ja improvisoi koko ajan. Brexit on osoitus siitä, kuinka koko Britannian poliittinen järjestelmä on todella huonossa kunnossa. Muuten tällaista ei olisi päässyt tapahtumaan.

Tervetuloa Saksaan

Jopa vuosikymmeniä Brysselissä työskennelleet brittiläiset elävät epävarmuudessa. Näillä näkymin he saavat jäädä Belgiaan ja pitää työpaikkansa, mutta jäävät limbotilaan: urakehityksestä on turha haaveilla.

Epävarmuus on myös Britanniassa asuvien EU-maiden kansalaisten tunnussana. Moni etsii nyt uutta uraa muualta Euroopasta.

Centre for European Reformin tuoreen tutkimuksen mukaan kehityksen suurin voittaja on Saksa. Saksasta töitä löytyy, maan työministeriö on arvioinut avoimia työpaikkoja olevan 780 000. Koulutettu eurooppalainen työvoima toivotetaan Saksassa tervetulleeksi etenkin pankki- ja finanssialalle sekä julkisen sektorin tehtäviin.

Saksa on uudistanut työmarkkinalainsäädäntöään, jotta ulkomaalaisten palkkaaminen toimisi joustavammin.

Saksan poliittinen tilanne esti EMU-päätökset

Kaksipäiväisen huippukokouksen agendalla oli perjantaina myös EU:n talous- ja rahaliitto EMU:n kehittäminen.

Alunperin tarkoituksena oli linjata yhteisvaluutan seuraavista askeleista Ranskan ja Saksan johdolla, mutta Saksan toimintakykyisen hallituksen puuttuminen esti päätöksenteon.

Suomen ohella moni muu jäsenmaa painotti pankkiunionin viimeistelyn kiireellisyyttä.

– Euroalue on hyvässä iskussa, eikä meillä ole kriisiä päällä, joten nyt on hyvä hetki tehdä uudistuksia, luonnehti Sipilä.

EMU-keskustelu oli esimerkki uudenlaisesta toimintatavasta, jossa EU-maiden valtionjohtajat yrittävät saada jäsenmaiden kantoja lähemmäs toisiaan vaikeissa asiakysymyksissä ennen kuin niiden suhteen on nuijittava päätöksiä. Torstai-iltana samaa yritettiin maahanmuuttopolitiikan suhteen, mutta huonoin tuloksin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)