EU varoittaa: Venäjä aikoo käynnistää laajan valekampanjan Angela Merkeliä vastaan

Euroopan unionin työryhmä varoittaa laajasta Venäjän suunnittelemasta lokakampanjasta Saksan liittokansleri Angela Merkeliä vastaan, kertoo Die Welt.

Saksassa järjestetään liittovaltiopäivävaalit syyskuussa. Keskusta-oikeistolaista CDU:ta edustava Angela Merkel pyrkii vaaleissa neljännelle liittokanslerikaudelleen.

EU:n East StratCom -työryhmä arvioi, että venäläisperäinen valeuutiskampanja Merkeliä vastaan kiihtyy vaalivuonna. Työryhmä on perustettu taistelemaan venäläisiä valeuutisia vastaan.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin hallinnon tukemien disinformaatiokampanjoiden tarkoituksena on aiheuttaa epäluuloa ja hämmennystä syventää yhteiskunnallisia jakolinjoja esimerkiksi pakolaiskriisiin liittyen. Venäjä suuntaa informaatiosodankäyntiään myös Ranskaa ja Hollantia vastaan, joissa järjestetään tänä vuonna vaalit.

Myös Saksan tiedustelupalvelu Verfassungsschutz varoitti joulukuussa Venäjän sekaantumisesta Saksan liittovaltiopäivävaaleihin. Tiedustelupalvelu on rekisteröinyt vuonna 2014 alkaneesta Ukrainan kriisistä lähtien huomattavan venäläisen propaganda- ja disinformaatiokampanjoiden kasvun Saksassa.

Salaliittoteorioiden levittämisen lisäksi venäläiskampanjat yrittävät kirjoittaa historiaa uusiksi ja levittävät vääriä terroriuhkauksia. Venäläiskampanjoiden ytimessä on esittää länsi heikkona ja moraalisesti rappeutuneena ja tukea Venäjän politiikkaa levittämällä muun muassa valheita siitä, että Ukrainassa olisi meneillään venäläisväestöön kohdistuva kansanmurha.

Työryhmän mukaan Merkel oli jo viime vuonna Moskovasta ohjaillun valeuutiskampanjan hampaissa. Työryhmän mukaan Merkeliin kohdistuu enemmän Venäjän hallinnon ohjaamaa lokaamista kuin yhteenkään muuhun eurooppalaiseen julkisuuden henkilöön.

Venäläisperäisen disinformaation on tarkoitus leimata ja vähätellä Merkeliä henkilönä. Tähän mennessä venäläiset valeuutislähteet ovat pyrkineet esimerkiksi valheellisesti väittämään, että Merkel toimisi yhteistyössä Brysselissä ja Pariisissa iskeneiden islamististen terroristien kanssa.

Yksitoistahenkinen työryhmä on tähän mennessä kerännyt yhteensä 2 500 esimerkkiä valeuutisista 18 eri kielellä. Sillä ei ole omaa budjettia, vaan sen toiminnan maksaa seitsemän eri EU-maata suoraan. Työryhmän tukena on yli 400 vapaaehtoista 30 eri maassa.

Huolimatta Merkelin pakolaispolitiikkaan kohdistuvasta arvostelusta hänen johtamansa CDU on pysynyt tukevasti suosituimpana puolueena 36 prosentin kannatuksella.

Kommentit