X
SULJE MAINOS
Tarkastuksia Pohjois-Irlannissa. LEHTIKUVA / AFP Paul Faith

EU valmistautuu kauppasotaan Britanniaa vastaan

Viisi EU-maata pohtii jopa kauppasopimuksen irtisanomista, jos Britannia irtisanoo Brexit-sopimuksen Pohjois-Irlantia koskevan pykälän.

Viisi keskeistä EU-maata kehottaa EU-komissiota laatimaan suunnitelman siltä varalta, että Britannia irtisanoo Brexit-sopimuksen Pohjois-Irlanti-pöytäkirjan. Ranskan, Saksan, Hollannin, Italian ja Espanjan edustajat ovat tavanneet komission varapuheenjohtaja Maroš Šefčovičin ja vaatineet, että EU-komissio valmistautuu koviin vastatoimiin, kertoo Financial Times.

EU-maat kaavailevat vastatoimiksi ainakin sitä, että Britannialta rajoitettaisiin pääsyä EU:n energiavarastoihin ja että brittiläisille tuotteille asetettaisiin tullimaksuja. Näitä voitaisiin asettaa esimerkiksi Britanniasta tuotaville autoille. Jo pelkästään se, että tarkastuksia lisättäisiin Englannin kanaalin ylittäville tuotteille, vaikeuttaisi brittituotteiden vientiä, EU-maat toteavat.

Jos tilanne kärjistyy pahaksi, EU saattaa jopa irtisanoa osapuolten välisen kauppasopimuksen, EU-maat varoittavat. Kauppasopimus tehtiin vajaa vuosi sen jälkeen, kun Britannia oli eronnut EU:sta tammikuussa 2020.

Britannian Brexit-ministeri David Frost on varoittanut EU:ta siitä, että jos EU ei jousta Pohjois-Irlannin asemaa koskevassa kiistassa, Britannia irtisanoo yksipuolisesti sopimuksen. Pohjois-Irlanti kuuluu Britanniaan, mutta Brexit-sopimuksen pykälien nojalla muualta Britanniasta Pohjois-Irlantiin vietäviä tuotteita on tarkastettava.

Tämä johtuu siitä, että Irlannin ja Pohjois-Irlannin välinen raja on avoin, ja EU haluaa varjella sisämarkkinoitaan. Brexit-sopimuksen mukaan Pohjois-Irlannissa pitää sen vuoksi noudattaa EU-säädöksiä.

EU ehdotti keskiviikkona, että tarkastuksia voidaan keventää, jotta esimerkiksi eräät lihatuotteet ja lääkkeet voivat liikkua kevennetyllä byrokratialla muualta Britanniasta Pohjois-Irlantiin. EU ei kuitenkaan aio joustaa siitä, että mahdolliset kiistat tulee ratkaista EU-tuomioistuimessa. Tätä taas Britannia ei hyväksy.

EU-maissa epäluulo Frostia kohtaan kasvaa.

– On hyvin mahdollista, että Frost sanoo, että hän haluaa kuun taivaalta. Frost tietää, että hän leikkii tulella. Mutta kun niin tekee, voi polttaa näppinsä, sanoo EU-diplomaatti.

Frost tapaa Šefčovičin tänään Brysselissä. Šefčovič sanoo, että hän etsii tilanteeseen ”rakentavaa” ratkaisua. Hän muistuttaa, että sotilasmahti Britannia voi vetäytyä puolustusyhteistyöstä EU-maiden kanssa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt