Terveysteknologian vienti kasvoi viime vuonna yli viisi prosenttia 2,2 miljardiin euroon. Kuvassa Firstbeatin sykettä mittaava laite. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

EU-sääntely uhkaa terveysteknologian kasvua

Terveysalan kasvustrategiaan halutaan toimintasuunnitelma säädösasioiden ottamiseksi haltuun.

Terveysteknologia ry arvioi toimialansa käyvän parhaillaan läpi historiansa suurinta murrosta, kun lääkintä- ja diagnostiikkalaitteita koskevat EU-asetukset tulivat voimaan viime keväänä.

Kansallisella tasolla muutoksiin ei yhdistyksen mielestä ole vielä kiinnitetty riittävästi huomiota, vaikka muuttuva sääntely-ympäristö voi hidastaa uusien tehokkaiden hoitojen saamista potilaille ja vaarantaa samalla toimialan kasvun.

Terveysteknologia ry:n toimitusjohtajan Saara Hassisen mukaan terveysalan kasvustrategiaan pitäisi nyt laatia toimintasuunnitelma siitä, miten säädösasiat otetaan haltuun.

– Näin varmistetaan, että yritykset ja julkiset organisaatiot ovat entistä tietoisempia lainsäädännön vaatimuksista ja että tarjolla on koulutusta, jolla varmistamme riittävän osaajien määrän, hän toteaa yhdistyksensä tiedotteessa.

Viime vuonna terveysteknologian tuoteviennin arvo kasvoi yli viisi prosenttia 2,2 miljardiin euroon. Tuonti puolestaan kasvoi 5,5 prosenttia 1,16 miljardiin euroon. Vienti on yhdistyksen mukaan 20 vuoden aikana viisinkertaistunut.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt