Verkkouutiset

EU-parlamentti: Vuonna 2030 yli kolmanneksen energiasta oltava uusiutuvaa

Parlamentti tavoittelee energiatehokkuuden lisäämistä 35 prosentilla ja uusiutuvan energian osuuden nostoa 35 prosenttiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Jotta tavoitteisiin päästään, EU-maita pyydetään asettamaan omat kansalliset tavoitteensa. Näitä tavoitteita seurataan energiaunionin hallintoa koskevan lainsäädännön mukaisesti.

Euroopan parlamentti asetti sitovaksi tavoitteeksi lisätä energiatehokkuutta 35 prosentilla vuoteen 2030 mennessä EU-tasolla ja hyväksyi ohjeellisten kansallisten tavoitteiden asettamisen.

Vuonna 2030 jäsenmaiden tulee parlamentin mukaan varmistaa, että 12 prosenttia liikenteen alalla kulutetusta energiasta tulee uusiutuvista lähteistä.

Ravinto- tai rehukasveista tuotettujen ”ensimmäisen sukupolven” biopolttoaineiden osuus liikenteen alalla tulisi jäädyttää vuoden 2017 tasolle niin, että enimmillään sen tulisi olla seitsemän prosenttia liikenteen alan energiankulutuksesta. Mepit haluavat myös kieltää palmuöljyn käytön biopolttoaineissa vuodesta 2021 alkaen.

”Toisen sukupolven” kehittyneiden biopolttoaineiden osuuden liikenteen polttoaineista on Euroopan parlamentin mukaan noustava 3,6 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä.

Parlamentti päätti pitää mäntyöljyn kehittyneiden biopolttoaineiden raaka-aineiden listalla.

Mepit haluavat myös, että biomassasta tuotetun uusiutuvan energian tukijärjestelmät suunnitellaan siten, että vältetään edistämästä energiantuotantoon ensisijaisesti tarkoitetun biomassan kestämätöntä käyttöä, jos sille on olemassa suurempaa lisäarvoa tuottavaa teollisuus- tai materiaalikäyttöä. Taustalla on ajatus siitä, että puuhun varastoitunut hiili vapautuu ilmakehään, kun puuta poltetaan.

Parlamentti hyväksyi myös esityksen, jonka mukaan kuluttajat, jotka tuottavat sähköä omaan käyttöönsä omissa tiloissaan, voivat kuluttaa ja varastoida sitä ilman, että siitä perittäisiin maksua tai veroa.

Jotta energiaunionin tavoitteisiin päästään, jokaisen jäsenmaan pitää toimittaa komissiolle 1.1.2019 mennessä ja sen jälkeen joka kymmenes vuosi kansallinen energia- ja ilmastosuunnitelma. Ensimmäisen suunnitelman pitää kattaa ajanjakso 2021-2030. Seuraavien suunnitelmien täytyy kattaa edellistä suunnitelmaa seuraavat kymmenen vuotta.

Komissio arvioi kansalliset energia- ja ilmastosuunnitelmat ja saattaa tehdä suosituksia tai ryhtyä korjaaviin toimenpiteisiin, mikäli komissio toteaa edistyksen tai toimet riittämättömiksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)