X
SULJE MAINOS
Andrej Babiš vieraili Suomessa vuonna 2018. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

EU-parlamentti tuomitsi ”Tshekin Trumpin” jättituet – kolme suomalaista äänesti tyhjää

Pääministeri Andrej Babiš nostaa vuosittain 30 miljoonaa euroa EU-maataloustukia.

EU-parlamentti on tuominnut selvällä enemmistöllä Tshekin pääministeri Andrej Babišin nostamat maataloustuet. Päätöksen puolesta äänesti 505 EU-parlamentaarikkoa ja sitä vastaan 30 meppiä. Tyhjää äänesti 155 meppiä.

EU-komissio on vuosien ajan tutkinut Babišin perustaman Agrofert-yrityksen EU-maataloustukia. Hän on siirtänyt yrityksen omistuksen säätiölle vuonna 2017, mutta komission mukaan hän käyttää edelleen päätösvaltaa yrityksessä ja hyötyy sen saamista maataloustuista.

Agrofert nostaa vuosittain 30 miljoonaa euroa EU-maataloustukia. Se on Euroopan suurin tukien saaja. EU-maataloustuet ovat Tshekissä yleensäkin hyvin keskittyneitä: 6 prosenttia Tshekin maatiloista saa 70 prosenttia kaikista tuista.

EU-parlamentti katsoo, että Babiš rikkoo EU:n eturistiriitoja koskevaa lakia. Parlamentin mukaan Tshekin tukijärjestelmästä löytyy  vakavia puutteita, minkä seurauksena Agrofertille on maksettu kohtuuttoman suuria tukia.

EU-komissio ei ole vaatinut Agrofertiä maksamaan tukia takaisin. EU-parlamentti vaatii, että yritys maksaa laittomasti nostetut tuet takaisin.

Kaikki kokoomuksen, RKP:n, vasemmistoliiton ja vihreiden mepit äänestivät Babišin tuomitsemisen puolesta. SDP:n mepeistä toinen äänesti tuomitsemisen puolesta, toinen oli poissa äänestyksestä. Keskustan mepeistä Elsi Katainen äänesti tuomitsemisen puolesta, mutta Mauri Pekkarinen (kesk.) äänesti tyhjää. Myös perussuomalaisten Laura Huhtasaari ja Teuvo Hakkarainen äänestivät tyhjää.

Babiš on Tshekin toiseksi rikkain ihminen. Forbes-lehden mukaan hänen omaisuutensa arvo on runsaat kolme miljardia euroa. Hänestä käytetään lempinimeä ”Tshekin Donald Trump”. Hänen puolueensa Ano 2011 kuuluu EU-parlamentissa Renew-ryhmään. Suomalaispuolueista ryhmään kuuluvat keskusta ja RKP.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt