EU-parlamentti. LEHTIKUVA/AFP

EU-parlamentti haluaa kovia tiukennuksia Venäjä-pakotteisiin

Mepit vaativat Nord Stream 2 -hankkeen pysäyttämistä.

Euroopan parlamentti on hyväksynyt torstaina äänestyksessään päätöslauselman, jossa se tuomitsee jyrkästi Aleksei Navalnyin ja hänen kannattajiensa pidätyksen sekä ”Venäjän viranomaisten heihin kohdistamat poliittiset sortotoimet”. Mepit pyytävät EU-maita kiristämään selkeästi Venäjän vastaisia pakotteitaan.

Päätöslauselma hyväksyttiin äänin 581-50, 44 äänesti tyhjää.

Päätöslauselmassa parlamentti vaatii välittömästi vapauttamaan Aleksei Navalnyin ja kaikki muut henkilöt, jotka pidätettiin hänen Venäjälle paluunsa yhteydessä. Parlamentti ”tuomitsee mitä ankarimmin Venäjän federaation toiminnan ja pitää sitä epäasianmukaisena Euroopan neuvoston ja Etyjin jäsenmaalle, joka on sitoutunut kunnioittamaan perusvapauksia, ihmisoikeuksia ja oikeusvaltioperiaatetta”.

Parlamentti katsoo, että Aleksei Navalnyin murhayrityksellä ja hänen välittömällä pidätyksellään pyritään estämään uusien vakavien korruptiotapausten paljastuminen Venäjän hallinnossa.

Päätöslauselmassa kehotetaan neuvostoa tiukentamaan huomattavasti EU:n rajoittavia toimenpiteitä Venäjää vastaan muun muassa määräämällä pakotteita Aleksei Navalnyin pidättämis- ja vangitsemispäätökseen osallistuneille henkilöille ja oikeushenkilöille. Parlamentti kehottaa painokkaasti neuvostoa määräämään pakotteita sellaisille venäläisille oligarkeille, joilla on kytköksiä hallintoon, ja presidentti Vladimir Putinin sisäpiirin jäsenille, joilla on omaisuutta EU:ssa ja jotka voivat matkustaa vapaasti jäsenvaltioihin.

Päätöslauselmassaan parlamentti myös kehottaa EU:ta ja sen jäsenvaltioita tarkastelemaan yhteistyötään Venäjän kanssa erilaisilla ulkopoliittisilla foorumeilla ja hanketasolla, kuten Nord Stream 2 -hankkeessa, ”joka EU:n on pysäytettävä välittömästi”.

Aleksei Navalnyi myrkytettiin elokuussa Siperiassa. Murhayrityksen takana oli kattavan todistusaineiston perusteella Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n myrkkyihin erikoistunut ryhmä. Navalnyi kiidätettiin lopulta hoitoon Berliiniin. Oppositiojohtaja palasi Venäjälle sunnuntaina. Hänet pidätettiin heti ja passitettiin 30 päivän vankeuteen odottamaan oikeudenkäyntiä seitsemän vuoden takaiseen poliittisena pidettyyn rikosjuttuun liittyen.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt