Euroopan parlamentin puhemies David Sassoli. LEHTIKUVA/AFP John Thys

EU-parlamentin puhemies: Päätöksillä on seurauksia

EU-parlamentin puhemiehen mukaan Brexitistä huolimatta EU:lla ja Britannialla on yhä yhteiset arvot ja edut.

– Olen tyytyväinen siihen, että EU:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan tulevista suhteista on tänään päästy sopimukseen, jota parlamentti tutkii nyt yksityiskohtaisesti. Parlamentti kiittää ja onnittelee EU: n ja Yhdistyneen kuningaskunnan neuvottelijoita intensiivisistä ponnisteluista saavuttaa tämä historiallinen sopimus, vaikkakin viime hetkellä, EU-parlamentin puhemies David Sassoli sanoo.

– Vaikka olen edelleen erittäin pahoillani Yhdistyneen kuningaskunnan päätöksestä erota EU:sta, olen aina uskonut, että neuvoteltu ratkaisu on molempien osapuolten etujen mukaista. Tämä kauppa voi nyt muodostaa perustan uuden kumppanuuden rakentamiselle, Sassoli jatkaa lausunnossaan.

Hän toteaa, että muutaman päivän kuluttua EU:n lakia ei enää sovelleta Britanniassa.

– Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus oli selvä halussaan poistua sisämarkkinoilta, tulliliitosta ja lopettaa vapaan liikkuvuuden. Päätöksillä on seurauksia – matkustaminen ja kauppa EU:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan välillä ei ole yhtä kitkaton kuin ennen.

Sassolin mukaan europarlamentti kuitenkin pahoittelee, että neuvottelujen kesto ja sopimuksen viime hetken luonne eivät salli asianmukaista parlamentaarista valvontaa ennen vuoden loppua.

– Parlamentti on nyt valmis reagoimaan vastuullisesti minimoimaan kansalaisille ja yrityksille aiheutuvat häiriöt ja estämään sopimattomuusskenaarion kaaoksen ja kielteiset seuraukset. Parlamentti jatkaa työskentelyään asiasta vastaavissa valiokunnissa ja täysistunnossa ennen kuin se päättää antaa suostumuksensa uutena vuonna, hän sanoo.

Sassoli toteaa, että parlamentti on jatkuvasti kannattanut oikeudenmukaista ja kattavaa sopimusta, ja olemme varmoja, että painopisteemme heijastuvat tähän lopulliseen sopimukseen.

– Jos Euroopan parlamentti päättää hyväksyä sopimuksen, se seuraa tarkkaan, miten se pannaan täytäntöön.

Sassolin mukaan Brexitistä huolimatta EU:lla ja Britannialla on edelleen yhteiset arvot ja edut.

– Olemme molemmat unioneja, jotka rakentuvat demokratialle ja oikeusvaltion kunnioittamiselle, ja kohtaamme monia yhteisiä haasteita – ilmastonmuutoksesta terrorismiin. Tämä sopimus on alku. johon voimme rakentaa uuden kumppanuutemme, hän toteaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt