EU-ministerit pohtivat lentomatkustajatietojen käyttämistä lainvalvontatarkoituksiin

EU:n sisä- ja oikeusministerit kokoontuvat Brysselissä terrori-iskujen johdosta.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) osallistuu tänään torstaina pikaisesti koolle kutsuttuun EU-maiden sisä- ja oikeusministereiden kokoukseen, joka järjestetään Brysselin terrori-iskujen vuoksi.

Ministereiden on tarkoitus hyväksyä kokouksessa julkilausuma, jossa he tuomitsevat terrori-iskut ja osoittavat tukensa Belgialle. Julkilausumassa esitetään uusia toimenpiteitä terrorismin torjunnaksi ja korostetaan tiettyjä käynnissä olevia toimenpiteitä, jotka on pantava nopeasti täytäntöön vastaavien tapahtumien ehkäisemiseksi.

Yksi toimista on viranomaisten tiedonvaihdon tehostaminen. Viimeaikaisten tapausten myötä tiedonvaihto on lisääntynyt ja tehostunut kansallisesti ja eri maiden välillä, mutta parannettavaa on.

Suomen mielestä on tärkeää, että tieto kulkee jäsenvaltiosta toiseen ja kansallisesti viranomaiselta toiselle.

– Suomalainen poliisin, Tullin ja Rajavartiolaitoksen PTR-yhteistyö on hyvä esimerkki toimivasta viranomaisyhteistyöstä, sisäministeriö toteaa.

Ministerit keskustelevat myös PNR-direktiivin toimeenpanosta. PNR-direktiivillä tarkoitetaan lentomatkustajatietojen käyttämistä lainvalvontatarkoituksiin.

Suomen mielestä EU-maiden pitäisi ottaa PNR-järjestelmä käyttöön mahdollisimman nopealla aikataululla sen jälkeen, kun direktiivi on hyväksytty Euroopan parlamentissa.

Kommentit