Pääministeri Sanna Marin edusti Suomea Eurooppa-neuvoston kokouksessa. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

EU-maiden päämiehet kiirehtivät rokotteiden tuotantoa ja jakelua

Rajanylitysten rajoittaminen ja testaaminen ovat kannanoton mukaan ratkaisevan tärkeitä keinoja estää virusmuunnosten leviäminen.

Eurooppa-neuvoston jäsenet eli EU-maiden päämiehet kiirehtivät koronarokotteiden tuotantoa ja jakelua videokokouksessaan eilen torstaina. Keskustelussa painotettiin myös tarvetta estää tehokkaasti uusien ja aiempaa herkemmin tarttuvien virusmuunnosten leviäminen.

Kiireellisimpänä toimena pidetään uusien rokotteiden käyttöön saamista ja rokotusten nopeuttamista. Euroopan unionissa on hyväksytty kaksi rokotetta, ja lisäksi on neuvoteltu sopimukset neljästä muusta.

– Komission on käytettävä kaikki painoarvonsa, jotta rokotteiden tuotanto ja jakelu saadaan toimimaan paremmin. On myös erittäin tärkeää saada nopeasti hyväksyntä kolmannelle rokotteelle, jota tietojemme mukaan olisi jo varastoissa valmiina, pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi tiedotteen mukaan.

Yhteinen rokotetodistus kehitteillä

Suomi tukee kokouksessakin esillä ollutta ajatusta kehittää yhteinen tai yhteensopiva rokotetodistus. Keskustelussa pidettiin tärkeänä jatkaa kehittämistyötä teknisellä tasolla.

Rajanylitysten rajoittaminen ja testaamisen lisääminen ovat ratkaisevan tärkeitä keinoja estää myös uusien, herkemmin leviävien muunnosten tulo esimerkiksi Suomeen, missä niitä on tavattu vielä vähän.

Marin muistutti myös, että koronapandemia on ohi vasta, kun virus on voitettu kaikkialla maailmassa. Tämän vuoksi Suomi tukee EU:lta aikanaan yli jäävien rokotteiden tarjoamista lähialueiden ja muiden unionin ulkopuolisten maiden käyttöön.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel totesi yhteenvedossaan yhteisymmärryksen kokouksesta välitettävästä viestistä Aleksei Navalnyin vapauttamiseksi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt