X
SULJE MAINOS
Suomalaista metsää. LEHTIKUVA/RONI REKOMAA

EU-maat lyttäävät EU:n metsästrategian

Metsävirkamiehet sanovat, että komissio on unohtanut metsien talouskäytön ja sosiaalisen merkityksen.

EU-jäsenmaat arvostelevat EU-komission esitystä unionin metsästrategiaksi. Jäsenmaiden mukaan strategiasta puuttuu ”näkemys, tavoitteet, selvät määritelmät ja toiminamallit”, eikä siinä kerrota, millä tavalla strategiaa aletaan toteuttaa.

Jäsenmaiden mielestä komissio myös unohtaa, että metsien talouskäyttö on tärkeä tulonlähde. Ne muistuttavat, että kestävään metsätalouteen kuuluvat ekologisuuden lisäksi sosiaaliset ja taloudelliset näkökulmat.

– Metsät ovat yhä tärkeämpi tekijä ilmastonmuutoksessa ja monimuotoisuuden suojelussa, mutta taloudelliset ja sosiaaliset seikat ovat yhtä tärkeitä, jäsenmaat toteavat päätelmäluonnoksessaan.

EU-maiden huippuvirkamiehet käsittelivät metsästrategiaa tällä viikolla kokouksessaan. Heidän laatimaansa päätelmäluonnosta käsitellään myöhemmin ministerien kokouksessa.

Luonnoksessa muistutetaan, että metsät tarjoavat elinkeinon monille maaseudun asukkaille ja että komissio on harmillisesti unohtanut tämän. Jäsenmaat kehottavat, että metsänomistajat otetaan mukaan strategian valmisteluun ja sen täytäntöönpanoon.

Jäsenmaat muistuttavat, että metsien ekosysteemit ja käsittelytavat poikkeavat toisistaan eri jäsenmaissa. Sen vuoksi ”one-size-fits-all”-lähestymistapa sopii huonosti metsästrategiaan, ne toteavat. Termi tarkoittaa, että koko EU:ta koskevat samat ohjeet.

EU:n metsästrategia ei sisällä suoraa lainsäädäntöä, mutta se voi toimia pohjana tulevaisuudessa laeille. Strategia vaatii jäsenmaiden hyväksynnän.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt