Euroopan unionin talouskomissaari Pierre Moscovici. Kuva: Euroopan komissio

EU-komission visio: Uusi valuuttarahasto ja tiukka budjettikuri

Talouskomissaarin mukaan euroalueen hallinnosta on tehtävä demokraattisempaa ja tehokkaampaa.

Euroopan unionin komissio julkisti keskiviikkona uuden vision euroalueen kehittämiselle. Konkreettiset Emu-kehitysehdotukset ovat jatkoa komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin syyskuussa pitämälle linjapuheelle.

Komissio ehdottaa, että budjettipolitiikan kurisäännöt ja vakausmekanismi EVM siirretään osaksi unionin lainsäädäntöä. Suomelle päätös voi olla hankala, sillä Suomi ylittää tällä hetkellä rakenteelliselle alijäämälle sallitut rajat.

Vaikka budjettikuri on jo jäsenmaiden kansallisessa lainsäädännössä, tulisi siitä EU-lakina vahvempaa, Kauppalehti huomauttaa.

Euroopan vakausmekanismista tehtäisiin valuuttarahasto, joka toimisi viimekätisenä rahoittajana mahdollisissa kriiseissä. EVM:n sisällyttäminen EU-lakiin myös nopeuttaisi päätöksentekoa kriisitilanteissa. Nykyisellään se on hallitusten välinen elin, jossa päätökset edellyttävät yksimielisyyttä.

– Euroalueen hallinnosta on tehtävä tehokkaampaa ja demokraattisempaa, talouskomissaari Pierre Moscovici totesi tiedotustilaisuudessa. Hän huomautti, että EU-alueen investoinnit eivät ole edelleenkään talouskriisiä edeltävällä tasolla.

Komission mukaan euroalueelle olisi mahdollista luoda uusi talousministerin tehtävä jo olemassa olevien sopimusten pohjalta. Ministerille keskitettäisiin EU:n talouspoliittista päätöksentekovaltaa, mikä voisi lisätä prosessin läpinäkyvyyttä ja tehokkuutta.

Uudistuksia käsitellään euroryhmän huippukokouksessa kesäkuussa.

 

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt