Verkkouutiset

EU-komission tuleva puheenjohtaja pakeni Lontooseen ja eli salanimellä

Ursula von der Leyen opiskeli taloustieteitä nimellä 'Rose Ladson'.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

EU-komission puheenjohtajaksi valittu Ursula von der Leyen asui opiskeluaikoinaan kolme vuotta Lontoossa. Hän käytti tuolloin salanimeä, koska saksalaiset vasemmistoterroristit olivat uhanneet hänen perhettään. Syynä oli hänen isänsä korkea asema Länsi-Saksan politiikassa.

Von der Leyenin isä Ernst Albrecht työskenteli 1950-luvulla Brysselissä ensin Euroopan hiili- ja teräsyhteisössä eli EU:n edeltäjässä. Ursula-tyttären syntymävuonna 1958 hän siirtyi ensimmäiseen Euroopan komissioon. Von der Leyen asui elämänsä ensimmäiset 13 vuotta Brysselissä, ja hän on todennutkin, että hänestä kasvoi ennen kaikkea eurooppalainen.

Albrecht palasi 1970-luvun alussa Saksaan ja vuonna 1976 hänestä tuli Ala-Saksin alueen pääministeri. Albrecht sai suojelupoliisilta tiedon, että hänen henkeään uhattiin, samoin perheenjäsenten henkeä. Uhkaajana toimi Punainen armeijakunta eli terroristijärjestö, joka tunnettiin myös nimellä Baader–Meinhof-ryhmä.

Von der Leyen opiskeli tuolloin kauppatieteitä Göttingenin yliopistossa. Turvallisuussyistä hän muutti vuonna 1977 Länsi-Saksasta Lontooseen ja jatkoi opintojaan London School of Economicissa.

Jotta Von der Leyenin henkilöllisyys ei paljastuisi, hän käytti Lontoossa nimeä ”Rose Ladson”. Etunimi tarkoittaa ruusua, joka oli peräisin hänen lapsuuden lempinimestään Röschen eli ruusunen. Ladson on puolestaan hänen brittiläis-amerikkalaisen isoäitinsä äidin sukunimi.

Von der Leyen on muistellut noita vuosia jälkikäteen.

– Punaisen armeijakunnan uhka oli todellinen, ja Göttingenissä järjestö nautti laajaa sympatiaa. Minulle jäi kaksi vaihtoehtoa: joko siirryn Braunschweigin yliopistoon ja olen turvamiesten ympäröimänä kellon ympäri tai muutan Lontooseen ja vaihdan nimeni.

Kun uhka poistui, von der Leyen palasi Länsi-Saksaan ja siirtyi lääketieteen pariin. Hän perusti perheen fyysikkomiehensä kanssa ja sai seitsemän lasta. Hänet valittiin Ala-Saksin osavaltioparlamenttiin 2000-luvun alussa.

Lue koko juttu Verkkouutisten Plus-liitteestä. Kirjautuminen on maksuton.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)