X
SULJE MAINOS
EU:n ulkopoliittinen edustaja Josep Borrell. LEHTIKUVA / AFP Jean-Francois Badias

EU-komissio: Venäjän-uhkaa torjuttava mutta suhteita parannettava

Josep Borrell haluaa, että unioni luo suhteita itänaapurin ihmisoikeusaktivisteihin.

EU-komission mukaan unionin pitää rakentaa Venäjä-suhteita kolmella tavalla: torjua, rajoittaa ja sitouttaa (push back, constrain, engage). EU:n ulkopoliittinen edustaja Josep Borrell sanoo, että kumppanuuden uudistaminen on nykytilanteessa vaikeaa.

– Meidän pitää suunnata kunnianhimomme siihen, että etsimme polkuja, jotka muuttavat nykyistä tilannetta ennustettavampaan ja tasapainoisempaan suuntaan, Borrell sanoo.

Torjuminen tarkoittaa, että EU vastustaa Venäjän tekemiä ihmisoikeusrikkomuksia ja edistää demokratiaa. EU katsoo, että Venäjä rikkoo kansainvälistä lakia Ukrainassa, Georgiassa ja myös muualla.

– EU vastaa jatkossakin Venäjän hallituksen vihamielisiin toimiin, kuten kyberhyökkäyksiin, tarkoituksenmukaisella tavalla. EU pyrkii rajoittamaan Venäjän mahdollisuuksia harjoittaa hajottavaa ulkopolitiikkaa, komissio toteaa ehdotuksessaan EU:n ulkopoliittiseksi linjaukseksi.

Ehdotuksen sanamuoto Venäjän toimien rajoittamiseksi viittaa siihen, että EU:n näkemyksen mukaan Venäjä yrittää heikentää EU:n etuja, ja tämä pitää estää. EU:n pitää olla vahva ja vastustuskykyinen, komissio sanoo.

Komission mielestä EU:n pitää vastata uhkakuviin nykyistä systemaattisemmin ja yhtenäisemmin. Yksi keino on lisätä yhteistyötä Nato- ja G7-maiden kesken. Yhteistä puolustusta pitää myös vahvistaa.

Venäjää voidaan myös sitouttaa yhteistyöhön silloin, kun osapuolet voivat löytää yhteisiä etuja. Esimerkin tarjoaa koronapandemia ja muut yleiseen terveyteen liittyvät hankkeet. Komission mielestä EU-kansalaiset voi lisäksi vahvistaa henkilökohtaisia suhteitaan venäläisiin ja maan ihmisoikeusaktivisteihin. Yhteistyön aiheita voi etsiä myös ilmastonmuutoksesta, arktiselta alueelta ja terrorismin torjunnasta, komissio sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt