Kreikan keskuspankin päärakennus Ateenassa. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

EU-komissio valvoo Kreikan toimia – tukipaketti loppuu elokuussa

Euroopan komission tehostettu valvonta nopeuttaisi esimerkiksi talouden uhkiin reagoimista.

Euroopan komissio aikoo pitää Kreikan valtion finanssipolitiikkaa tiukasti silmällä sen viimeisen lainaohjelman päätyttyä, kertoo Euractiv. Komissio päätti keskiviikkona, että se aikoo tarkastella Kreikan taloutta ja sen kehitystä tarkasti, jotta maa selviäisi vihdoin romahduksestaan.

Komission toimet ovat jatkoa kesäkuun lopulla päästyyn sopuun uudesta lainahelpotuksesta. Euroopan vakausmekanismin (ESM) suositusten mukaan luotu sopimus vaatii Kreikalta tiukkoja ehtoja vaadittavien uudistuksen tekemiseen.

Sopimus ei kuitenkaan ole uusi lainaohjelma, vaikka Kreikassa oppositiopuolueet ovat sitä sellaiseksi nimittäneet. Sopimuksessa ei ole uusia velvoitteita, vaan se keskittyy jo sovittujen uudistusten läpiviemiseen komission valvovan silmän alla.

Uuden sopimuksen mukaisesti EU-viranomaiset vierailevat Kreikassa neljä kertaa aikaisemman yhden vierailun sijasta. Vierailuillaan viranomaiset valvovat uudistusten toimeenpanoa ja voivat aikaisempaa nopeammin tunnistaa mahdolliset riskit ja reagoida niihin.

Komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis korostaa, että tehostettu valvonta hyödyttää Kreikan lisäksi kaikkia markkinoiden toimijoita.

– Tehostettu valvonta auttaa Kreikkaa saamaan luotettavuutta markkinoilla, sijoittajien ja yritysten keskuudessa: ne kaikki haluavat vakautta ja ennustettavuutta markkinoille.

Kreikan jo kahdeksan vuotta kestäneen lainaohjelman viimeinen tukipaketti päättyy 20. elokuuta.

Kreikan talouskriisi käynnistyi vuonna 2009 kansainvälisen finanssikriisin seurauksena. Kreikka oli vääristellyt tilastoja budjettialijäämästään, mikä johti maan romahtamiseen. EU ja kansainvälinen valuuttarahasto IMF päättivät ensimmäisestä Kreikan tukipaketista toukokuussa 2010.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt